Drożdżówka z dżemem i kruszonką
Drożdżówka z dżemem i kruszonką to proste fit ciasto drożdżowe. Jak zrobić dietetyczną drożdżówkę z kruszonką? Poznaj łatwy przepis na drożdżówkę z dżemem!
Drożdżówka z dżemem i kruszonką to wyjątkowe połączenie smaku i zdrowia. Moja szybka i dietetyczna wersja, zachwyca smakiem zupełnie jak klasyczna…
Mąka, będąca głównym składnikiem ciasta, dostarcza energii dzięki węglowodanom, a jajka dodają białka niezbędnego dla mięśni i organizmu. Dżem to doskonałe źródło witamin i słodyczy, bez dodatkowego cukru. To pyszna i zdrowsza rozkosz dla podniebienia!
Fit drożdżówkę z dżemem przygotowuje się bez wyrabiania (wystarczy dobrze rozmieszać i utrzeć ciasto łyżką), a to właśnie wyrabianie ciasta zazwyczaj jest najbardziej nielubianym elementem przyrządzania ciast.
Jak zrobić drożdżówkę z dżemem i kruszonką? Poznaj prosty przepis na fit drożdżówkę z kruszonką!
Czas przygotowania: 60 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 970
Białko: 20 g
Węglowodany: 148 g
Tłuszcze: 32 g
Składniki na drożdżówkę z dżemem i kruszonką (foremka o wymiarach około 5 x 20 cm):
- Mąka pszenna 1 szklanka (120 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Dżem niskosłodzony (np. jagodowy, pomarańczowy, truskawkowy lub inny) 4 łyżki (100 g)
- Mleko 2% 1/4 szklanki (50 g)
- Masło 83% 3 łyżki (30 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 5 łyżek (50 g)
- Cukier 2 łyżki (20 g)
- Drożdże świeże / Drożdże instant 1/10 opakowania (10 g) 1 łyżeczka (3 g)
- Sól
Przygotowanie drożdżówki z dżemem i kruszonką:
Krok 1: Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C). W miseczce umieść drożdże (świeże lub suszone), połowę cukru, 2 łyżki mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj i utrzyj, aż do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
Krok 2: 25 g masła (resztę zostaw do przygotowania kruszonki) rozpuść i zostaw do przestudzenia. W misce umieść: 80 g mąki, 40 g słodzika (resztę mąki i słodzika zostaw do przygotowania kruszonki), roztopione masło, resztę cukru i szczyptę soli. Wymieszaj.
Krok 3: Dodaj zaczyn i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.Ciasto zostaw w misce– przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
Krok 4: Po około 30-60 min, gdy ciasto zwiększy swoją objętość, przełóż je do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż ciasto jeszcze na chwilę, aby podrosło. Do miseczki wsyp resztę mąki, słodzika i masła. Mieszaj i ucieraj, aż do powstania kruszonki. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki, aby otrzymać odpowiednią konsystencję (grudkową). Na cieście rozłóż niskosłodzony dżem (np. jagodowy, pomarańczowy, truskawkowy lub inny) i rozsyp kruszonkę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do prawidłowej obróbki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 40-50 min. W razie, gdyby kruszonka za mocno się przypiekała– zmniejsz nieco temperaturę.
Krok 5: Jedz na ciepło lub na zimno. Drożdżówkę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (lub owiniętą np. folią spożywczą) w lodówce do 4-5 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: drożdżówka z dżemem i kruszonką kcal, drożdżówka z dżemem przepis, ciasto drożdżowe z kruszonką, ciasto drożdżowe bez wyrabiania przepis, ciasto drożdżowe bez wyrabiania prosty przepis, leniwa drożdżówka przepis, jak zrobić drożdżówkę z dżemem, jak zrobić dobre ciasto drożdżowe z kruszonką, przepis na drożdżówkę z dżemem, placek drożdżowy z dżemem i kruszonką, placek drożdżowy przepis łatwy, drożdżówka przepis z kruszonką, drożdżówka przepis z kaloriami, drożdżówka z dżemem kalorie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Bardzo prosty przepis z którego wychodzi naprawdę pyszne ciacho! Polecam 🙂