Dżem porzeczkowo-daktylowy
Dżem porzeczkowo-daktylowy to zdrowy przetwór owocowy. Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Poznaj prosty przepis na dżem z czarnej porzeczki!
Dżem porzeczkowo-daktylowy to prosty i szybki w przygotowaniu przetwór owocowy. Jest niezwykle uniwersalny i ciekawy w smaku.
Dżem porzeczkowy z daktylami idealnie nadaje się jako dodatek do wielu posiłków na słodko np. kanapek, naleśników, deserów, ciast czy owsianek.
W przygotowywaniu przetworów istotny jest każdy element. Wybór owoców i słoików, proces ich przygotowania, a nawet ich zamykanie. Słoik musi być bardzo dobrze zamknięty, aby uniknąć psucia się produktów. Podstawą udanych przetworów jest nieuszkodzony słoik oraz właściwie dopasowana nakrętka, które przede wszystkim są czyste i pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń.
Najprostszym i najszybszym sposobem jest przygotowanie dżemu z dodatkiem środka żelującego. Taki środek skraca długość gotowania przetworów, zapobiega pleśnieniu i fermentacji oraz redukuje ilość użytego cukru.
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Poznaj prosty przepis na dżem z czarnej porzeczki.
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 270
Białko: 2 g
Węglowodany: 73 g
Tłuszcze: <1 g
Składniki na 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowo-daktylowego- 10 porcji:
- Czarne porzeczki 3 garści (120 g)
- Daktyle suszone 3 duże sztuki (30 g)
- Cukier trzcinowy 3 łyżki (30 g)
- Środek żelujący 3:1 (np. Żelfix 3:1, Konfiturex 3:1 itp.) płaska łyżka (6 g)
Przygotowanie dżemu porzeczkowo-daktylowego:
- Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) mały słoik z zakrętką.
- Porzeczki oczyść i umyj.
- Daktyle (bez pestek) pokrój w paseczki.
- W rondelku umieść porzeczki, daktyle i środek żelujący 3:1. Dokładnie wymieszaj.
- Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając i rozdrabniając owoce.
- Do gotujących się owoców wsyp cukier. Gotuj przez 1-3 min (w zależności od wielkości kawałków), cały czas mieszając.
- Następnie zdejmij z ognia i mieszaj aż do zaniku piany, czyli przez około 1 minutę. W razie potrzeby usuń pianę łyżką.
- Gorący dżem od razu przełóż do słoika i szczelnie zamknij.
- Słoik ułóż dnem do góry na około 5 min.
- Zamknięty dżem możesz przechowywać do około 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony przepis, dżem z porzeczki czarnej przepis, dżem porzeczkowy przepis, jak zrobić dżem z czarnej porzeczki, jak zrobić dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony, jak zrobić dżem z porzeczki, przepis na dżem z czarnych porzeczek, pomysły na dżemy
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: