Ekspresowe desery dla dzieci – 3 pyszne propozycje bez pieczenia
Desery dla dzieci to nie tylko sposób na sprawienie im frajdy, ale też przemycenie cennych witamin i składników odżywczych. Deserki dla dzieci zwykle są kolorowe i słodkie, a więc takie, jakie maluchy lubią najbardziej. Podpowiemy ci, jak zrobić je szybko i zdrowo.
Koktajl owocowy
Akurat ten deser przygotowuje się naprawdę szybko. Warunkiem jest posiadanie blendera, który cały proces znacznie ułatwia.
Potrzebne będą świeże owoce typu jagody, maliny lub truskawki oraz banan.
Wszystkie owoce trzeba umyć, włożyć do wysokiego naczynia i zblendować z dodatkiem wody mineralnej. Jeśli zależy nam na bardziej sycącym deserze dla naszych pociech, można, zamiast wody, wykorzystać mleko kozie.
Koktajl owocowy można przyrządzić o każdej porze roku. Zimą, gdy świeże owoce są niedostępne, najlepszą opcją jest użycie mrożonych. Nie są one dosładzane, jak to ma miejsce w przypadku owoców konserwowych.
Nie jest tajemnicą, że nie tylko dzieci chętnie piją koktajle owocowe. Warto przygotować od razu więcej, dla całej rodziny.
Deser z galaretką i owocami
W tym wypadku może nie będzie tak szybko, bo galaretka potrzebuje trochę czasu, by stężeć. Jednak cały proces nie zajmie więcej niż kilka minut.
Potrzebne będą świeże owoce sezonowe i dwie galaretki.
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Owoce myjemy, jeśli jest taka potrzeba, obieramy, usuwamy szypułki i gniazda nasienne. Wlewamy je do dwóch osobnych naczyń – najlepiej płaskich – i czekamy, aż stężeją. Kroimy w kostkę.
Do wysokich szklanek wkładamy warstwowo kolorowe galaretki przekładane owocami i ewentualnie bitą śmietaną. Gotowe.
Starszym dzieciom można dosypać łyżeczkę płatków owsianych błyskawicznych lub granoli.
Desery z galaretkami są hitem dziecięcych przyjęć urodzinowych.
Mus owocowy
Mus owocowy to doskonała propozycja dla dzieci, które jeszcze nie umieją gryźć lub niechętnie to robią. Sprawdzi się jako przekąska w domu i na wyjeździe. Popularne deserki dla dzieci, które można kupić między innymi na platformie zdrowia Gemini, to w większości właśnie musy owocowe.
Potrzebne będą jabłka lub gruszki do duszenia oraz dowolne świeże owoce, np. banany, maliny, jagody. Ważne, by dobrze komponowały się z jabłkami lub gruszkami. Pod koniec lata można sięgnąć po śliwki.
Jabłka lub gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem z małą ilością wody. Kiedy zmiękną i przestygną, dodajemy świeże owoce i blendujemy.
Jeśli chcemy, by deserek był nieco bardziej pożywny, przyda się kaszka bezmleczna. Należy ją przygotować według podanej receptury i dołożyć niewielką ilość do musu.
Czy dzieci muszą jeść świeże deserki?
Na pewno nie powinny jeść nieświeżych, ale nie oznacza to, że trzeba im podawać przekąski bezpośrednio po przyrządzeniu. Przechowywane w lodówce mogą stać dzień lub dwa, aczkolwiek nie oszukujmy się – my, dorośli, też wolimy świeże.
Niektóre deserki, np. musy, można pasteryzować. To dobre rozwiązanie, bo desery zrobione latem ze świeżych owoców bez problemu doczekają do zimy. Będą doskonałą propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY