Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem śmietanowym przepis

Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem śmietanowym

Domi Zaremba

Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem to prosty i szybki posiłek keto. Jak zrobić fasolkę szparagową z boczkiem? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową!

Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem śmietanowym to prosty i szybki w przygotowaniu keto posiłek. Fasolka szparagowa w takiej wersji smakuje naprawdę świetnie zarówno sama oraz jako dodatek do innych posiłków.
Fasolka szparagowa jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.
Jak zrobić fasolkę szparagową? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową z boczkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 371
Białko: 12 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 30 g

Składniki na 1 porcję fasolki szparagowej z boczkiem i sosem śmietanowym:

  • Fasolka szparagowa żółta lub zielona 2 garści (200 g)
  • Boczek w plastrach 2 plastry (40 g)
  • Śmietana 18% 1/4 małego opakowania (50 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie fasolki szparagowej z boczkiem i sosem śmietanowym:

  1. Fasolkę umieść w durszlaku i przepłucz zimną wodą. Następnie małym nożykiem odetnij obydwa końce każdej fasolki (staraj się obciąć jak najmniej, aby podczas gotowania woda nie dostawała się do środka).
  2. Gotowe strączki przełóż do garnka. Wlej zimną wodę w proporcji około 3:1 (woda:fasolka) i dodaj szczyptę soli. Garnek przykryj pokrywką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na taki, aby fasolka tylko delikatnie się gotowała.
  3. Fasolkę gotuj do miękkości, czyli przez około 5-12 min żółtą lub 8-18 min zieloną. Czas gotowania zależny jest od odmiany oraz od młodości strączków fasolki. Po upływie 5/8 min ostrożnie wyciągaj co jakiś czas strączek i sprawdzaj czy miękkość jest odpowiednia. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki.
  4. Boczek pokrój w kostkę. Na zimną i suchą patelnię wrzuć boczek. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Zdejmij z patelni.
  5. Na tę samą patelnię włóż masło. Doprowadź do rozpuszczenia masła. 
  6. Patelnię zdejmij z ognia i po chwili dodaj śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  7. Gotową fasolkę odcedź na sitku/durszlaku i od razu przelej zimną, bieżącą wodą.
  8. Fasolkę przełóż na talerz. Na górze rozłóż boczek. Polej sosem.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: fasolka szparagowa przepisy, fasolka szparagowa na ketozie, fasolka szparagowa w diecie ketogenicznej, fasolka szparagowa dieta ketogeniczna, fasolka szparagowa proste przepisy, fasolka szparagowa z boczkiem i śmietaną, przepisy z fasolki szparagowej, przepisy z fasolką szparagową, szybki posiłek keto, jak zrobić fasolkę szparagową z boczkiem, prosty przepis na fasolkę szparagową

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 12 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Urszula

Super prosty i smaczny przepis. Dziękuję!

Anna

Znalazłam przypadkiem, dziś zrobiłam. Nie miałam boczku, ale zrobiłam chipsy z szynki szwardzwladzkiej. Fasolka (zielona) obłędna! Dziękuje za ten prosty szybki przepis, zapisuję do mojego notesu i zobaczę co tu jeszcze pysznego znajdę. Pozdrawiam 😁

Wcześniejszy wpis Następny wpis