Zrób danie, które naturalnie wspiera trawienie i długo daje uczucie sytości

Fasolka w sosie pomidorowym to proste i szybkie danie dietetyczne. Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis na fasolkę w sosie pomidorowym!
Fasolka w sosie pomidorowym to danie, które łączy prostotę z wyjątkową wartością odżywczą. Nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego gotowania, a mimo to potrafi zaspokoić głód na długo i przy okazji korzystnie wpłynąć na trawienie. To idealna propozycja na szybki, zdrowy obiad lub kolację, ponieważ jest sycąca, aromatyczna i przyjazna dla układu pokarmowego.
Fasola to jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka i błonnika. Dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego nie tylko daje uczucie sytości na długie godziny, ale również pomaga regulować poziom cholesterolu i usprawnia pracę jelit. Obecna w niej witamina B1 wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem. Nie można też zapominać o innych cennych składnikach, takich jak potas, magnez, żelazo i kwas foliowy.
Połączenie fasoli z lekkim, pomidorowym sosem to nie tylko pyszne, ale też bardzo korzystne dla zdrowia zestawienie. Likopen zawarty w pomidorach działa przeciwutleniająco i wzmacniająco, a ich naturalna kwasowość wspomaga trawienie. Danie doskonale sprawdza się zarówno samo, jak i w towarzystwie ryżu, pieczywa, makaronu lub ziemniaków. Możesz też zawinąć je w tortillę i stworzyć roślinną wersję burrito.
To jeden z tych przepisów, który jest dobry dla ciała i podniebienia. Prosto, pożywnie i z korzyścią dla zdrowia.
Jak zrobić fasolę w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis na fasolę w sosie pomidorowym!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 223
Białko: 13 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na fasolkę w sosie pomidorowym:
- Fasola biała konserwowa – 1/2 szklanki (100 g)
- Sos pomidorowy passata – 1 szklanka (200 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Oregano
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie fasolki w sosie pomidorowym:

Krok 1: Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 2: Następnie dodaj passatę pomidorową, 1/2-1 szkl. wody, 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą, oregano i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj około 10 min, co chwilę mieszając.

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu dodaj do garnka odcedzoną fasolę. Jeśli chcesz otrzymać bardziej rzadki sos – dolej jeszcze trochę wody. Wymieszaj i zostaw na ogniu przez kilka minut. A jeśli, chcesz żeby sos był bardziej gęsty to zwiększ ogień i gotuj go bez pokrywki w celu odparowania. Co chwilę mieszaj.

Krok 4: Przełóż do miseczki.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fasolka w sosie pomidorowym przepis, fasola w sosie pomidorowym przepis, jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym, domowa fasolka w sosie pomidorowym, fasolka w sosie pomidorowym kcal, jak zrobić fasolę w sosie pomidorowym, fasola w sosie pomidorowym kalorie, danie z białej fasoli z puszki, danie jednogarnkowe z fasolą z puszki, fasola w sosie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: