Frytki, które pachną jesienią i smakują jak marzenie

Frytki dyniowe to świetna alternatywa dla frytek z ziemniaków. Jak zrobić frytki z dyni? Poznaj prosty przepis na dietetyczne frytki dyniowe!
Frytki z dyni to coś, co potrafi całkowicie zmienić podejście do klasycznych przekąsek. O przyjemnej konsystencji i pełne aromatu smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Dynia w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i delikatność, a w połączeniu z przyprawami, tworzy kompozycję smaków, która kojarzy się z jesiennym, domowym ciepłem. To danie, które pięknie pachnie już w trakcie pieczenia i kusi, zanim jeszcze trafi na talerze.
Najlepsze jest to, że frytki z dyni można doprawiać na wiele sposobów, od delikatnych, ziołowych po pikantne, z ostrą papryką i chilli. Świetnie smakują same, ale też z ulubionymi dipami, na przykład czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym.
To przekąska, którą można podać zarówno do obiadu, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi. I gwarantowane jest, że zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz.
Jak zrobić frytki dyniowe? Poznaj prosty przepis na frytki z dyni!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 148
Białko: 2 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: 12 g
Składniki na frytki dyniowe:
- Dynia – 1/4 małej sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek lub inny olej – 1 łyżka (10 g)
- Wędzona słodka papryka
- Papryka ostra
- Kurkuma
- Curry
- Sól
Przygotowanie frytek dyniowych:

Krok 1: Dynię umyj i osusz. Odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).

Krok 2: Następnie przekrój poprzecznie na dwie lub trzy części i pokrój w podłużne plastry, a plastry pokrój w słupki.

Krok 3: W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: wędzoną słodką paprykę, paprykę ostrą, kurkumę i curry (lub użyj innych ulubionych przypraw). Dokładnie wymieszaj. Kawałki dyni wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek dyni powinien być pokryty oliwą z przyprawami.

Krok 4: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski dyni równomiernie przełóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-25 min w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.

Krok 5: Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: frytki z dyni z piekarnika, frytki z dyni kcal, frytki z dyni przepis, frytki dyniowe przepis, domowe frytki z czego, z czego można zrobić frytki, przepisy z dyni, przepisy z dynią w roli głównej, dynia przepisy wege, dynia przepisy kulinarne, dietetyczne frytki z dyni, z czego można zrobić domowe frytki, jak zrobić frytki z dyni, przepis na frytki z dyni, frytki dyniowe kalorie, frytki z dyni kalorie, frytki warzywne przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: