Galaretka drobiowa

Domi Zaremba
galaciki drobiowe przepis

Galaretka drobiowa to proste i zdrowe danie z kurczaka. Jak zrobić galaciki drobiowe? Poznaj prosty przepis na galaciki drobiowe!

Galaretka drobiowa to prosty w przygotowaniu oraz dietetyczny posiłek z kurczaka.
To posiłek, którego bazą jest rosół z kurczaka. W związku z tym warto połączyć ze sobą te dwa posiłki i zjeść je na przykład dzień po dniu. Do przygotowania galaretki drobiowej wykorzystuje się ugotowane mięso, marchew, pietruszkę i trochę bulionu. Jeśli chcesz zjeść rosół z mięsem i warzywami – przygotuj go z proporcjonalnie większej ilości składników, aby móc je wykorzystać w tych dwóch posiłkach.
Galaretka drobiowa świetnie smakuje skropiona odrobiną octu lub soku z cytryny.
Mięso z kurczaka to bardzo wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo zawiera niewiele tłuszczu oraz jest lekkostrawne. Głównie dlatego to bardzo popularny i chętnie jedzony rodzaj mięsa.
Jak zrobić galaretkę drobiową? Poznaj prosty przepis na galaretkę z kurczaka!


Czas przygotowania: 5 min + czas przygotowania rosołu
Kalorie: około 300
Białko: 51 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 2 g

Składniki na galaretkę drobiową (około 500 ml):

  • Rosół z kurczaka
    • Pierś z kurczaka – 1 mały filet 150 g)
    • Marchew – 1 mała sztuka (90 g)
    • Pietruszka korzeń – 1 średnia sztuka (80 g)
    • Seler korzeń – 1 kawałek (90 g)
    • Por – 1 kawałek (70 g)
    • Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
    • Natka pietruszki – 1 mały pęczek (10 g)
    • Sól
  • Żelatyna – 2 czubate łyżki (20 g)
  • Natka pietruszki – 2 łyżki (10 g)

Przygotowanie galaretki drobiowej:

Rosół z kurczaka przepis

Krok 1: Przepis na rosół.

galaciki drobiowe 2

Krok 2: W naczyniu umieść około 1-2 szkl. rosołu. Dodaj żelatynę i rozmieszaj do rozpuszczenia.

galaciki drobiowe

Krok 3: Mięso, marchew i pietruszkę wyciągnij z rosołu i pokrój w drobną kostkę. Resztę warzyw zużyj w innym posiłku. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno pokrój. W naczyniu o pojemności około 500 ml rozłóż mięso, pietruszkę, marchewkę i natkę pietruszki.

galaciki drobiowe 3

Krok 4: Zalej przygotowanym roztworem. Przykryj i wstaw do lodówki. Galaretka będzie gotowa gdy stężeje, czyli po około 2 godzinach. Przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2-3 dni. 


    Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
    – porady dietetyczne
    – przepisy na śniadanie
    – przepisy na obiad
    – przepisy na kolacje
    – przepisy na przekąski
    – przepisy na desery

    Powiązane zagadnienia- posiłek: galaretka drobiowa przepis, galaretka drobiowa kcal, galaretka drobiowa z rosołu, galaretka drobiowa kalorie, przepis na galaretkę drobiową, przepis na galaretę drobiową z warzywami, przepis na galaretę drobiową, galareta drobiowa z rosołu, galareta drobiowa jak zrobić, galareta drobiowa kcal, galart drobiowy jak zrobić, galart drobiowy ile zelatyny, galat drobiowy z rosołu, galaretki drobiowe z rosołu, przepis na galaretkę z kurczaka, galaretka z kurczaka na diecie, przepisy na kurczaka z rosołu, przepisy na wykorzystanie mięsa z rosołu, co z resztek z rosołu, co zrobić z rosołu przepisy

    Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


    Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

    5 9 Liczba ocen
    Ocena
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w treści
    Wyświetl wszystkie komentarze
    Wcześniejszy wpis Następny wpis