Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to szybka fit przekąska lub wartościowy dodatek do wielu posiłków. Jak zrobić grzyby marynowane? Poznaj prosty przepis na grzyby marynowane!
Grzyby marynowane to produkt spożywczy otrzymywany poprzez marynowanie grzybów w zalewie z wody, octu, cukru i soli.
Grzyby w occie są nie tylko smaczne, ale również zdrowe- zawierają wiele witamin i minerałów.
Jesień to idealna pora na przygotowanie grzybowych przetworów. Zamarynować w occie można dowolne grzyby jadalne.
Marynowane grzyby świetnie smakują zarówno same jako szybka przekąska i również jako dodatek do wielu posiłków, szczególnie obiadowych.
Jak zrobić grzyby marynowane? Poznaj prosty przepis na grzyby marynowane w occie!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 63 (44 kcal na 100 g)
Białko: 3 g (2 g na 100 g)
Węglowodany: 12 g (8,4 g na 100 g)
Tłuszcze: <1 g (0,2 g na 100 g)
Składniki na 1 słoiczek (250 ml) grzybów marynowanych:
- Leśne grzyby (np. opieńki, borowiki, podgrzybki) 2 garści (140 g)
- Cebula 1 plaster (10 g)
- Ocet 2 łyżki (20 g)
- Cukier biały 3 łyżeczki (15 g)
- Woda 1/3 szklanki (70 g)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Ziarenka pieprzu
- Ziarenka gorczycy
Przygotowanie grzybów marynowanych:
- Do marynowania wybierz świeże, młode grzyby leśne (np. opieńki, borowiki, podgrzybki). Wybieraj jak najmniejsze grzyby.
- Grzyby dokładnie przejrzyj i umyj zimną wodą.
- Przygotuj zalewę: w małym garnku umieść około 70 g wody, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ocet, cukier i 1/2 łyżeczki soli kamiennej do przetworów (możesz użyć soli jodowanej, ale sól kamienna ma więcej minerałów). Zagotuj, co chwilę mieszając.
- Grzyby umieść w osobnym garnku. Zalej wodą w proporcji 2:1 (woda:grzyby) i dodaj szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 min.
- Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) słoik o pojemności 250 ml z zakrętką.
- Odkrój plaster z obranej cebuli (resztę zużyj do przygotowania innego posiłku).
- Na dno słoika wyłóż plaster cebuli, kilka ziarenek pieprzu i 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy.
- Odcedzone grzyby przełóż do słoika.
- Grzyby zalej przygotowaną wodą. Zalewa powinna w całości przykryć grzyby. Zawartość słoika nie powinna dotykać zakrętki (najlepiej zachować kilkucentymetrowy odstęp). Lekko potrząśnij słoikiem, aby woda wszędzie dotarła.
- Słoik mocno zakręć suchym dekielkiem.
- Zapasteryzuj grzyby: do większego garnka wstaw zamknięty słoik i wlej wodę. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoika (lub słoików). Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 min. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wyciągnij słoik z garnka i odstaw do ostudzenia.
- Grzyby marynowane możesz otworzyć już po około tygodniu marynowania, ale warto poczekać kilka miesięcy aby osiągnęły pełniejszy smak. Zamknięte grzyby możesz przechowywać nawet do kilku lat. Po otwarciu przechowuj je w lodówce.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: grzyby marynowane zalewa, grzyby marynowane przepis, grzyby marynowane na zimę, jak zrobić grzyby marynowane, jak zrobić grzyby marynowane w słoikach, przepisy na grzyby marynowane, proste grzyby marynowane, rzetwory na zimę z grzybów, przetwory na zimę grzyby, przetwory na zimę w słoikach, grzyby w occie, grzyby w occie kcal, grzyby w occie jak zrobić
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: