Jak ugotować ziemniaki?
Ziemniaki to niezwykle popularny na całym świecie produkt żywnościowy. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Poznaj proste wskazówki jak gotować ziemniaki!
Ziemniaki to niezwykle popularny gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych.
Występuje wiele odmian ziemniaka jadalnego, które można podzielić na trzy główne typy tj. ogólnoużytkowy, sałatkowy i mączysty. Pojawiają się jeszcze mieszane typy kulinarne.
Ziemniaki przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania różni się w zależności od odmiany, dojrzałości, rozmiaru oraz przeznaczenia, ale zwykle wynosi od 10 do 30 minut. Ziemniaki w zależności od podania mogą być zwięzłe i łatwe w krojeniu lub rozgniataniu czy nawet rozwalające się.
Ziemniaki mogą stanowić zarówno podstawę dań, jak i dodatek np. do zup czy sałatek. Świetnie smakują z sosami, mięsem, warzywami, serami a nawet przygotowane na słodko.
Ziemniaki są źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, potasu, cynku, witamin z grupy B, manganu, witaminy C, miedzi, magnezu i jodu.
Jak prawidłowo ugotować ziemniaki? Poznaj prosty przepis jak gotować ziemniaki!
Czas przygotowania: od 10 do 30 min
Kalorie: około 75 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 2 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: <1 g
Składniki na 1 porcję ziemniaków:
- Ziemniaki
- Woda w proporcji około 3:1–woda:ziemniaki
- Sól
Przygotowanie ziemniaków:
Krok 1: Do gotowania wybierz ziemniaki podobnej wielkości. Ziemniaki dokładnie umyj i cienko obierz. Po obraniu ponownie umyj, aby pozbyć się ewentualnych zabrudzeń.
Krok 2: W garnku zagotuj wodę w proporcji 3:1–woda:ziemniaki (wody powinno być tyle, aby wszystkie ziemniaki bez problemu były całkowicie zanurzone). Po chwili dodaj szczyptę soli (około 1/3-1/2 łyżeczki). Ostrożnie włóż ziemniaki i przykryj garnek pokrywką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień tak, aby ziemniaki tylko delikatnie się gotowały. Ziemniaki gotuj przez około 10-30 min (w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków– im starsze i większe ziemniaki tym wymagają dłuższego gotowania). Pod koniec sprawdź ostro zakończonym nożem czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli nóż wchodzi gładko to znak, aby odcedzić ziemniaki.
Krok 3: Po ugotowaniu ziemniaki odcedź na cedzaku lub wyciągaj szczypcami/ łyżką cedzakową i po chwili przełóż na talerz lub połącz z pozostałymi składnikami posiłku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- post: jak ugotować ziemniaki, jak gotować ziemniaki, jak się gotuje ziemniaki, jak prawidłowo gotować ziemniaki, jak dobrze ugotować ziemniaki, jak gotować ziemniaki przepis, gotowanie ziemniaków krok po kroku, jak ugotować ziemniaki przepis, przepis gotowania ziemniaków, ziemniaki gotowanie, gotowanie ziemniaków czas, ile wody do gotowania ziemniaków, gotowanie ziemniaków ile soli, gotowanie ziemniaków ile wody, ziemniaki jak ugotować, ziemniaki jak się gotuje
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: