Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym
Kasza bulgur z boczniakami to pomysł na zdrowy obiad wegetariański. Z czym zrobić kaszę bulgur? Poznaj prosty przepis na kaszę bulgur w sosie jogurtowym!
Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym to proste w przygotowaniu zdrowe danie jednogarnkowe.
Bulgur to kasza pszeniczna, która wśród tej grupy wyróżnia się swoimi wartościami odżywczymi i właściwościami zdrowotnymi. Do kasz pszenicznych należy również kasza manna i kuskus. Bulgur zawiera od nich znacznie więcej błonnika i mniej kalorii. Dodatkowo zawiera sporo cennego fosforu i potasu.
Boczniaki, grzyby o mięsistej konsystencji, dodają daniu bogatego aromatu i tekstury. Całość uzupełnia lekki, orzeźwiający sos jogurtowy, który nadaje kremowości i świeżości.
Kasza bulgur z grzybami w sosie jogurtowym to pyszne i odżywcze danie łączące wschodnie smaki z nowoczesnymi akcentami. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają zdrowych, ale zarazem smakowitych dań obiadowych bez mięsa.
Z czym jeść kaszę bulgur? Poznaj prosty przepis z kaszą bulgur!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 313
Białko: 14 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki na kaszę bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym:
- Kasza bulgur 1/4 szklanki (50 g)
- Boczniaki 2-3 średnie sztuki (100 g)
- Szpinak w liściach świeży 2/3 małego opakowania (100 g)
- Jogurt naturalny 3% 2 łyżki (50 g)
- Cebula biała 1 mała sztuka (30 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Słodka papryka
- Curry
- Pieprz
- Sól
- Woda
Przygotowanie kaszy bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym:
Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paseczki.
Krok 2: Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 3: W garnku rozgrzej masło klarowane. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4: Następnie dodaj czosnek oraz dopraw do smaku słodką papryką, curry i pieprzem. Podsmaż chwilę, cały czas mieszając.
Krok 5: Dodaj boczniaki i ponownie podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając.
Krok 6: Po chwili dodaj kaszę i wlej 1-2 szklanki wody. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj umyty szpinak. Gotuj przez około 15-20 min na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody (wody nie powinno być jednak zbyt wiele, aby pod koniec została całkowicie wchłonięta). Aby odparować ewentualny nadmiar wody– zwiększ ogień pod koniec gotowania
Krok 7: Zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt i dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 8: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kasza bulgur w sosie jogurtowym przepis, kasza bulgur przepisy wege, kasza bulgur z boczniakami przepis, danie jednogarnkowe wegetariańskie przepis, z czym jeść kaszę bulgur, kasza bulgur do czego pasuje, fit przepisy z kaszą bulgur, przepisy z kaszą bulgur, przepisy ze szpinakiem fit, dania z boczniakami przepisy, przepisy z boczniakami dietetyczne, przepisy z jogurtem naturalnym, szpinak przepisy świeży, bulgur przepisy dietetyczne, pomysł na obiad z boczniakami, przepisy na obiad ze szpinakiem, kasza bulgur ze szpinakiem, przepis na obiad z podanymi kaloriami
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: