Kasza jaglana z awokado i żurawiną
Kasza jaglana z awokado i żurawiną to proste danie wegańskie na słodko. Jak zrobić kaszę jaglaną na słodko? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną na słodko!
Kasza jaglana z awokado i żurawiną to prosty i szybki w przygotowaniu, niezwykle smaczny i zdrowy posiłek, który dodaje energii i witalności.
Kasza jaglana posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. To cenne źródło m.in. fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu oraz witaminy B1. Dodatkowo jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm.
Żurawina ma wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, m.in. ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Jak zrobić kaszę jaglaną z awokado na słodko? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną z awokado i żurawiną!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 477
Białko: 7 g
Węglowodany: 80 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki na 1 porcję kaszy jaglanej z awokado i żurawiną:
- Kasza jaglana 5 łyżek (50 g)
- Awokado 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Napój ryż-kokos (mleko roślinne) 2/3 szklanki (150 g)
- Daktyle suszone 3 średnie sztuki (20 g)
- Żurawina suszona 1 łyżka (10 g)
- Sól
Przygotowanie kaszy jaglanej z awokado i żurawiną:
- Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
- Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dodaj szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki.
- Daktyle (bez pestek) pokrój w plasterki.
- Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Awokado pokrój w mniejsze kawałki.
- W rondelku umieść mleko roślinne i daktyle. Podgrzej, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj kaszę jaglaną i awokado. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
- Masę przełóż do szklanki lub słoiczka (opcja na wynos). Na górze rozsyp żurawinę.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kasza jaglana na słodko, kasza jaglana na słodko przepisy fit, jak przyrządzić kaszę jaglaną na słodko, przepisy z kaszą jaglaną na słodko, przepisy z kaszą jaglaną dietetyczne, przepis na kaszę jaglaną z żurawiną, wegańskie przepisy z kaszą jaglaną, przepisy z awokado na słodko, przepisy z dodatkiem żurawiny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: