Kasza jaglana z awokado i żurawiną przepis

Kasza jaglana z awokado i żurawiną

Domi Zaremba

Kasza jaglana z awokado i żurawiną to proste danie wegańskie na słodko. Jak zrobić kaszę jaglaną na słodko? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną na słodko!

Kasza jaglana z awokado i żurawiną to prosty i szybki w przygotowaniu, niezwykle smaczny i zdrowy posiłek, który dodaje energii i witalności.
Kasza jaglana posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. To cenne źródło m.in. fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu oraz witaminy B1. Dodatkowo jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm.
Żurawina ma wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, m.in. ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Jak zrobić kaszę jaglaną z awokado na słodko? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną z awokado i żurawiną!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 477
Białko: 7 g
Węglowodany: 80 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 porcję kaszy jaglanej z awokado i żurawiną:

  • Kasza jaglana 5 łyżek (50 g)
  • Awokado 1/2 średniej sztuki (70 g)
  • Napój ryż-kokos (mleko roślinne) 2/3 szklanki (150 g)
  • Daktyle suszone 3 średnie sztuki (20 g)
  • Żurawina suszona 1 łyżka (10 g)
  • Sól

Przygotowanie kaszy jaglanej z awokado i żurawiną:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dodaj szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki. 
  3. Daktyle (bez pestek) pokrój w plasterki.
  4. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Awokado pokrój w mniejsze kawałki.
  5. W rondelku umieść mleko roślinne i daktyle. Podgrzej, co chwilę mieszając.
  6. Następnie dodaj kaszę jaglaną i awokado. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. 
  7. Masę przełóż do szklanki lub słoiczka (opcja na wynos). Na górze rozsyp żurawinę.
  8. Zjedz na ciepło lub na zimno.  

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kasza jaglana na słodko, kasza jaglana na słodko przepisy fit, jak przyrządzić kaszę jaglaną na słodko, przepisy z kaszą jaglaną na słodko, przepisy z kaszą jaglaną dietetyczne, przepis na kaszę jaglaną z żurawiną, wegańskie przepisy z kaszą jaglaną, przepisy z awokado na słodko, przepisy z dodatkiem żurawiny

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 12 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis