Kofta kebab
Kofta kebab to niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu kebab drobiowy. Jak zrobić kebab w domu? Poznaj prosty przepis z mięsa mielonego z kurczaka!
Kofta kebab to pyszne mięso mielone na patyku o bardzo oryginalnym i orientalnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe czy kolacja na ciepło. Kebab drobiowy to także świetny pomysł na przekąskę na imprezę.
Kofta w tłumaczeniu z języka tureckiego, oznacza kulkę czyli pulpet. Sposób i skład przygotowania pulpetów zależy od rejonu. Klasyczna turecka kofta powstaje z mięsa jagnięcego lub wołowego, natomiast odmiany greckie i cypryjskie są zazwyczaj z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub ich mieszanek. W Polsce bardzo często serwuje się kofty w formie szaszłyków.
Mięso kurczaka z uwagi na dużą ilości białka i małą ilość tłuszczu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Ponadto mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
Jak zrobić kofty? Poznaj prosty przepis na kebab na patyku!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta
ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 165
Białko: 19 g
Węglowodany: <1 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na 1 porcję kofty kebab:
- Mięso mielone z kurczaka 1/4 opakowania (100 g)
- Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
- Kumin
- Cynamon
- Curry
- Kurkuma
- Ostra papryka
Przygotowanie kofty kebab:
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, kuminem, cynamonem, curry, kurkumą i ostrą papryką. Każdej z przyprawy użyj tylko szczyptę.
- Dokładnie wymieszaj i wyrób do otrzymania jednolitej masy, a następnie podziel na kilka równych części o wielkości mniej więcej garści (każdą nadziejesz na patyczek do szaszłyka). Najpierw wilgotnymi dłońmi uformuj z nich kule, a następnie wydłużaj je aż do osiągnięcia pożądanej długości.
- Każdego przygotowanego podłużnego kotleta nadziej przez środek na patyk, aż do końca. Po nadzianiu popraw kształt każdej kofty.
- Każdą koftę równomiernie posmaruj odrobiną oliwy. Możesz to zrobić pędzelkiem lub dłońmi.
- Gotowe kofty przekładaj na blachę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez około 15-20 min. W połowie pieczenia obróć kofty na drugą stronę.
- Kofty wyjmij z piekarnika i zjedz na ciepło lub zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kebab na patyku z piekarnika, kebab drobiowy przepis, mięso mielone na patyku jak zrobić, jak zrobić kofty, szaszłyk drobiowy z piekarnika, kotlety mielone na patyku z piekarnika, jak zrobić domowy kebab na patyku, kofty z kurczaka, kebab w domu z kurczaka, z czego zrobić kebaba, mięso na patyku z piekarnika, fit kebab domowy, fit szaszłyki, zdrowy kebab jak zrobić, szaszłyk z piekarnika, tureckie kofty fit, dietetyczne szaszłyki na obiad, keto szaszłyki z piekarnika, domowy fast food, pomysł na danie z kurczaka fit, turecki kebab przepis, kofta jak zrobić, mięso mielone drobiowe przepisy dietetyczne,
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: