Kofta kebab przepis

Kofta kebab

Domi Zaremba

Kofta kebab to niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu kebab drobiowy. Jak zrobić kebab w domu? Poznaj prosty przepis z mięsa mielonego z kurczaka!

Kofta kebab to pyszne mięso mielone na patyku o bardzo oryginalnym i orientalnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe czy kolacja na ciepło. Kebab drobiowy to także świetny pomysł na przekąskę na imprezę.
Kofta w tłumaczeniu z języka tureckiego, oznacza kulkę czyli pulpet. Sposób i skład przygotowania pulpetów zależy od rejonu. Klasyczna turecka kofta powstaje z mięsa jagnięcego lub wołowego, natomiast odmiany greckie i cypryjskie są zazwyczaj z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub ich mieszanek. W Polsce bardzo często serwuje się kofty w formie szaszłyków.
Mięso kurczaka z uwagi na dużą ilości białka i małą ilość tłuszczu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Ponadto mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
Jak zrobić kofty? Poznaj prosty przepis na kebab na patyku!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta
ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 165
Białko: 19 g
Węglowodany: <1 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję kofty kebab:

  • Mięso mielone z kurczaka 1/4 opakowania (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól
  • Kumin
  • Cynamon
  • Curry
  • Kurkuma
  • Ostra papryka

Przygotowanie kofty kebab:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, kuminem, cynamonem, curry, kurkumą i ostrą papryką. Każdej z przyprawy użyj tylko szczyptę. 
  3. Dokładnie wymieszaj i wyrób do otrzymania jednolitej masy, a następnie podziel na kilka równych części o wielkości mniej więcej garści (każdą nadziejesz na patyczek do szaszłyka). Najpierw wilgotnymi dłońmi uformuj z nich kule, a następnie wydłużaj je aż do osiągnięcia pożądanej długości.
  4. Każdego przygotowanego podłużnego kotleta nadziej przez środek na patyk, aż do końca. Po nadzianiu popraw kształt każdej kofty. 
  5. Każdą koftę równomiernie posmaruj odrobiną oliwy. Możesz to zrobić pędzelkiem lub dłońmi. 
  6. Gotowe kofty przekładaj na blachę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez około 15-20 min. W połowie pieczenia obróć kofty na drugą stronę. 
  7. Kofty wyjmij z piekarnika i zjedz na ciepło lub zimno. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kebab na patyku z piekarnika, kebab drobiowy przepis, mięso mielone na patyku jak zrobić, jak zrobić kofty, szaszłyk drobiowy z piekarnika, kotlety mielone na patyku z piekarnika, jak zrobić domowy kebab na patyku, kofty z kurczaka, kebab w domu z kurczaka, z czego zrobić kebaba, mięso na patyku z piekarnika, fit kebab domowy, fit szaszłyki, zdrowy kebab jak zrobić, szaszłyk z piekarnika, tureckie kofty fit, dietetyczne szaszłyki na obiad, keto szaszłyki z piekarnika, domowy fast food, pomysł na danie z kurczaka fit, turecki kebab przepis, kofta jak zrobić, mięso mielone drobiowe przepisy dietetyczne,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis