Menu

Krem herbatnikowy to prosty i szybki w przygotowaniu fit deser. Jak zrobić dietetyczny krem herbatnikowy? Poznaj łatwy przepis na krem herbatnikowy!

Krem herbatnikowy to prosta i szybka w przygotowaniu fit przekąska. To odpowiednik pysznego kremu ciasteczkowego, na który przepis dodałam na blog jakiś czas temu.
Krem herbatnikowy, tak samo jak ciasteczkowy- nie jest wybitnie dietetyczny i niskokaloryczny, ale jednak uważamy, że w codziennym jadłospisie powinny się znajdować tylko takie produkty i posiłki które nam smakują. A krem herbatnikowy z pewnością zasmakuje każdemu kto lubi smak herbatników i masła orzechowego!
Do przygotowania kremu herbatnikowego potrzebujesz: herbatniki, masło orzechowe, mleko oraz szczyptę soli. Z użytych przeze mnie ilości produktów nie wychodzi go wiele. Można go jednak przygotować z proporcjonalnie większych ilości i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do kilku dni.
Przez połączenie smaków ciasteczek z intensywnym masłem orzechowym i słodkawym mlekiem, otrzymujemy niesamowicie pyszny deser lub dodatek do posiłku.
Ja zjadłam ten krem sam jako deser, ale z pewnością również świetnie smakowałby jako dodatek do wielu posiłków np. kanapek, placuszków czy naleśników na słodko. Jeśli miałabym wybierać, który krem smakuje mi bardziej to byłby to raczej krem ciasteczkowy przygotowany z ciastek digestive, ale ten bazujący na herbatnikach również jest bardzo smaczny. A herbatniki jednak znacznie łatwiej kupić w polskich sklepach, niż ciastka digestive.
Poznaj prosty przepis na dietetyczny krem herbatnikowy.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu fit desery odpowiednie dla różnych rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 2 min
Kalorie: 324
Białko: 3 g
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 18 g

Składniki na 1 porcję kremu herbatnikowego:

  • Herbatniki 10 sztuk (50 g)
  • Masło orzechowe 1,5 łyżeczki (15 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (30 g)
  • Sól

Przygotowanie kremu herbatnikowego:

  1. Do kielicha blendera włóż pokruszone herbatniki, masło orzechowe, mleko i szczyptę soli.
  2. Zblenduj na gładką i jednolitą konsystencję. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 15 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze