Nuggetsy z kalafiora to pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, a do tego dietetyczne. Jak zrobić nuggetsy z kalafiora? Poznaj nasz sprawdzony przepis!
Kalafior to warzywo o wielu cennych właściwościach i wartościach odżywczych. Dostarcza sporo witamin A, C, K, kwasu foliowego, błonnika oraz minerałów, między innymi potasu, sodu, wapnia, fosforu i magnezu. Dzięki wielu zdrowotnym właściwościom warto spożywać go regularnie.
Kalafior posiada silne właściwości bakteriostatyczne, dlatego szczególnie powinny go spożywać osoby zmagające się z wrzodami i innymi schorzeniami układu pokarmowego.
100 g kalafiora dostarcza tylko 23 kcal.
Więcej dietetycznych przepisów na smaczne posiłki znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion.
Kalafior jest dosyć ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze, aby je złagodzić wystarczy go podać z czosnkiem, kminkiem, imbirem lub koprem.
Ten przepis to najmniej kaloryczna wersja nuggetsów z kalafiora, ponieważ są pieczone w piekarniku zamiast smażone na oleju.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 676
Białko: 31 g
Węglowodany: 123 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na 1 porcję nuggetsów z kalafiora:
- Kalafior 1/2 średniej sztuki (440 g)
- Mąka z ciecierzycy 1/2 szklanki (75 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Płatki Corn Flakes 2 szklanki (70 g)
- Woda
- Sól
- Pieprz
- Słodka wędzona papryka
Przygotowanie nuggetsów z kalafiora:
- Umytego i obranego z liści kalafiora podziel na małej wielkości kawałki.
- Ugotuj kalafiora do średniej miękkości (około 10 min).
- W misce wymieszaj mąkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką wędzoną paprykę. Dolej około 1/2-1 szkl. wody i mieszaj oraz ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję (bez grudek).
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
- Płatki kukurydziane przesyp na płaskie naczynie i gnieć palcami lub łyżką, aby pokruszyć je na małe kawałki.
- Kawałki kalafiora mocz w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez około 15-20 min do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki.
- Przełóż na talerz.
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!