Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Nuggetsy z kalafiora

Nuggetsy z kalafiora to pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, a do tego dietetyczne. Jak zrobić nuggetsy z kalafiora? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Kalafior to warzywo o wielu cennych właściwościach i wartościach odżywczych. Dostarcza sporo witamin A, C, K, kwasu foliowego, błonnika oraz minerałów, między innymi potasu, sodu, wapnia, fosforu i magnezu. Dzięki wielu zdrowotnym właściwościom warto spożywać go regularnie.
Kalafior posiada silne właściwości bakteriostatyczne, dlatego szczególnie powinny go spożywać osoby zmagające się z wrzodami i innymi schorzeniami układu pokarmowego.
100 g kalafiora dostarcza tylko 23 kcal.
Więcej dietetycznych przepisów na smaczne posiłki znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Kalafior jest dosyć ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze, aby je złagodzić wystarczy go podać z czosnkiem, kminkiem, imbirem lub koprem.
Ten przepis to najmniej kaloryczna wersja nuggetsów z kalafiora, ponieważ są pieczone w piekarniku zamiast smażone na oleju.

Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 676
Białko: 31 g
Węglowodany: 123 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję nuggetsów z kalafiora:

  • Kalafior 1/2 średniej sztuki (440 g)
  • Mąka z ciecierzycy 1/2 szklanki (75 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Płatki Corn Flakes 2 szklanki (70 g)
  • Woda
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka wędzona papryka

Przygotowanie nuggetsów z kalafiora:

  1. Umytego i obranego z liści kalafiora podziel na małej wielkości kawałki.
  2. Ugotuj kalafiora do średniej miękkości (około 10 min).
  3. W misce wymieszaj mąkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką wędzoną paprykę. Dolej około 1/2-1 szkl. wody i mieszaj oraz ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję (bez grudek).
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
  5. Płatki kukurydziane przesyp na płaskie naczynie i gnieć palcami lub łyżką, aby pokruszyć je na małe kawałki. 
  6. Kawałki kalafiora mocz w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Piecz w piekarniku przez około 15-20 min do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki.
  8. Przełóż na talerz. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 11 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze