Raj ma smak cytryny i kokosa. Ta tarta to udowadnia
Kremowa tarta cytrynowo-kokosowa to prosta i szybka tarta na słodko. Jak zrobić tartę kokosową? Poznaj prosty przepis na tartę cytrynową!
Są desery, które kojarzą się z wakacjami, świeżym powietrzem i totalnym luzem. Ta kremowa tarta cytrynowo-kokosowa właśnie taka jest. Pachnie rajem, jest lekka, a przy tym syci i nie zostawia wyrzutów sumienia. To słodki deser w wersji fit, który łączy orzeźwiającą kwaskowatość cytryny z delikatną słodyczą kokosa. To ciasto można zjeść do kawy, na podwieczorek albo nawet na słodszy posiłek w ciągu dnia.
Wiórki kokosowe wprowadzają do deseru egzotyczny smak, a przy tym dostarczają błonnik, który dba o prawidłowe trawienie oraz cenne minerały takie jak magnez, potas, żelazo i cynk. Dzięki obecności tłuszczów tarta jest bardziej sycąca i pomaga dłużej utrzymać energię. Cytryna z kolei odświeża całość, dostarcza witaminę C i nadaje kremowi przyjemną, lekko kwasową nutę, dzięki której deser nie jest mdły.
Jajko i serek kremowy powoduje, że masa jest gładka, delikatna i bogata w białko oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mąka w spodzie tworzy strukturę, a erytrytol zapewnia słodycz bez dodatku cukru. W praktyce dostajemy deser, który wygląda jak z cukierni, smakuje jak wakacje na plaży, a w składzie ma produkty, które spokojnie zmieszczą się w zbilansowanym menu.
To tarta dla tych, którzy lubią słodkie rzeczy, ale nie chcą rezygnować z lekkości. Jeden kawałek i wiadomo, że cytryna i kokos naprawdę mogą smakować jak raj.
Jak zrobić tartę na słodko? Poznaj prosty przepis na tartę cytrynową!
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 477
Białko: 16 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 25 g
Składniki na kremową tartę cytrynowo-kokosowej:
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 5 łyżek (50 g)
- Serek kremowy np. Philadelphia – 2 łyżki (50 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka (5 g)
- Olej kokosowy – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytytol – 3 łyżki (30 g)
- Skórka otarta z cytryny
Przygotowanie kremowej tarty cytrynowo-kokosowej:

Krok 1: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną.

Krok 2: Dodaj połowę słodzika i mieszaj, aż do rozpuszczenia słodzika. Następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3: Dodaj wiórki kokosowe i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Krok 4: W osobnej miseczce umieść mąkę, olej, resztę słodzika i odrobinę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi. W razie gdyby ciasto się nie kleiło dodaj jeszcze odrobinę zimnej wody.

Krok 5: Zwarte i jednolite ciasto wyklej na dnie małej foremki (o średnicy około 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu.

Krok 6: Na spodzie równomiernie rozprowadź przygotowaną masę jajeczną. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 min (w zależności od mocy piekarnika). Wyciągnij, gdy ciasto się zezłoci.

Krok 7: Zjedz na ciepło lub po wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: tarta cytrynowa, tarta cytrynowa kcal, tarta kokosowa fit, tarta cytrynowa przepis, tarta na słodko przepis, tarta na słodko fit, jak zrobić tartę na słodko, prosty przepis na tartę, przepisy z serkiem philadelphia, przepis na ciasto z serkiem philadelphia, przepisy z serka philadelphia, pomysł na ciasto
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: