Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym to prosty i szybki fit posiłek z kurczaka. Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym? Poznaj prosty przepis na kurczaka!

Kurczak w sosie śmietanowym to prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny posiłek z kurczaka.
Mięso z kurczaka to bardzo wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Głównie dlatego to bardzo popularny i chętnie jedzony rodzaj mięsa. Zawiera niewiele tłuszczu oraz jest lekkostrawne.
Śmietana to najwyższa warstwa surowego mleka, tradycyjnie zbierana z powierzchni z całym tłuszczem. Aktualnie do masowej produkcji śmietany wykorzystuje się maszyny, które dynamicznie odwirowują mleko. Następnie tak wytworzoną śmietanę poddaje się odgazowaniu oraz pasteryzacji, często również homogenizacji i rozrzedzeniu do pożądanej gęstości i zawartości tłuszczu. Do głównych zalet śmietany zalicza się m.in. zawartość wysokiej jakości białka zwierzęcego, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witaminy B2.
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym? Poznaj prosty przepis na posiłek z kurczakiem!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 460
Białko: 35 g
Węglowodany: 7 g
Tłuszcze: 32 g

Składniki na 1 porcję kurczaka w sosie śmietanowym:

  • Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
  • Śmietana 30% 7 łyżek (70 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżeczki (9 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie kurczaka w sosie śmietanowym:

  1. Mięso umyj, oczyść z błonek i osusz. 
  2. W naczyniu umieść połowę oliwy, sok z cytryny, szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wymieszaj. 
  3. Mięso włóż do naczynia z marynatą i dokładnie je obtocz. Odstaw.
  4. Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  6. Dodaj zamarynowane mięso. Obsmaż po około 3 minuty z każdej strony. 
  7. Następnie dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu do właściwej obróbki termicznej mięsa oraz zgęstnienia sosu, czyli przez około 10 min. Co jakiś czas zamieszaj i przełóż mięso na drugą stronę.
  8. Przełóż na talerz i w razie potrzeby ponownie dopraw solą. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 22 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze