Makaron z tofu w sosie pomidorowym z serem przepis

Makaron z tofu w sosie pomidorowym z serem

Grzegorz Zaremba

Makaron z tofu w sosie pomidorowym z serem to prosty obiad wegański z makaronem. Jak zrobić spaghetti z tofu i serem? Poznaj fit przepis na makaron z tofu!

Makaron z tofu w sosie pomidorowym z serem to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny posiłek wegański. Jest pożywny, zdrowy i naprawdę pyszny! Można go uznać za “wegańskie spaghetti bolognese”.
Główny składnik tego posiłku, czyli tofu to niskokaloryczny sprasowany twaróg, który jest otrzymywany z mleka sojowego. To świetne źródło wartościowego białka, szczególnie dla ludzi stosujących dietę wegetariańską i wegańską.
W tym posiłku możesz użyć sklepową lub domową passatę pomidorową.
Jak zrobić makaron z tofu? Poznaj prosty przepis na spaghetti z tofu i serem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 476
Białko: 25 g
Węglowodany: 69 g
Tłuszcze: 18 g

Składniki na 1 porcję makaronu z tofu w sosie pomidorowym z serem:

  • Makaron typu spaghetti lub inny 1 porcja (50 g)
  • Tofu naturalne lub wędzone 1/2 opakowania (100 g)
  • Ser żółty wegański 1 kawałek lub 1 plaster (20 g)
  • Sos pomidorowy passata niecała 1 szklanka (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona bazylia

Przygotowanie makaronu z tofu w sosie pomidorowym z serem:

  1. Makaron ugotuj do preferowanej miękkości zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  4. Tofu odcedź i rozgnieć widelcem.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  6. Następnie dodaj sos pomidorowy i tofu. Smaż na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj. 
  7. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj. 
  8. Na talerz wyłóż odcedzony makaron i sos pomidorowy z tofu. Posyp serem.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić wegańskie spaghetti bolognese, jak zrobić makaron z tofu, wegańskie spaghetti bolognese przepis, jak zrobić spaghetti z tofu i sosem pomidorowym, spaghetti z tofu i serem, spaghetti z tofu wędzonym, makaron z wędzonym tofu przepis, makaron z tofu jak zrobić, makaron z tofu przepisy, jak przygotować spaghetti z tofu, przepis na makaron tofu, makaron tofu pomidory, makaron tofu sos pomidorowy, tofu makaron przepis, wegański makaron z tofu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 4 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis