Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy to proste dietetyczne ciasto wielkanocne. Jak zrobić mazurka czekoladowego? Poznaj łatwy przepis na mazurka czekoladowego!
Mazurek to tradycyjne ciasto polskiej kuchni, które przygotowuje się w okresie Wielkanocy.
Mój czekoladowy mazurek to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które jest naprawdę pyszne, pożywne i sycące…
Czekolada to cenne źródło m. in. magnezu, potasu, żelaza, cynku, flawonoidów, kwasów omega-6 oraz witamin: A, E i z grupy B.
Orzechy włoskie to źródło pełnowartościowego białka i zdrowego tłuszczu omega-3.
Orzechy ziemne to bogate źródło białka, zdrowych tłuszczów (jedno- i wielonienasyconych), antyoksydantów, błonnika oraz witamin i składników mineralnych.
Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Poznaj prosty przepis na mazurka z czekoladą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 20 min + czas chłodzenia
Kalorie: 522
Białko: 17 g
Węglowodany: 59 g
Tłuszcze: 23 g
Składniki na 1 mazurka czekoladowego:
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Dżem niskosłodzony (np. śliwkowy, pomarańczowy, truskawkowy lub inny) 2 łyżki (40 g)
- Czekolada gorzka 65% 2 kostki (10 g)
- Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
- Orzechy włoskie 1 łyżeczka (5 g)
- Orzeszki ziemne 1 łyżeczka (5 g)
- Masło 83% 1 łyżka (10 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Woda
Przygotowanie mazurka czekoladowego:
- W miseczce umieść mąkę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Wymieszaj.
- Wbij jajko i dodaj pokrojone masło oraz odrobinę wody (wodę najlepiej dodawaj stopniowo i w bardzo małych ilościach podczas wyrabiania ciasta, aby nie stało się zbyt klejące). Wyrób jednolite, dosyć wilgotne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne to dodaj odrobinę mąki.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20-30 min.
- Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z lodówki i wyklej nim równy spód (bez dziur) w małym naczyniu żaroodpornym lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie się kleiło to wyklej je przez folię spożywczą lub zwilżoną łyżką.
- Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 15-20 min. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić zawartości. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia.
- Czekoladę i orzechy drobno pokrój.
- Na spodzie mazurka równomiernie rozsmaruj dżem (np. śliwkowy, pomarańczowy, truskawkowy lub inny), a następnie rozsyp orzechy i czekoladę.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek czekoladowy z kakao, mazurek czekoladowy przepis, mazurki czekoladowe przepis, mazurek wielkanocny przepis, mazurek wielkanocny czekoladowy, jak zrobić mazurka wielkanocnego, jak zrobić mazurek wielkanocny, jak zrobić mazurki wielkanocne, jak zrobić pyszny mazurek wielkanocny, jak zrobić mazurka przepis, jak zrobić mazurek krok po kroku, przepis na mazurka świątecznego, przepis na mazurka z orzechami, mazurek z czekoladą i orzechami, mazurek z czekoladą przepis, ciasto wielkanocne mazurek, mazurek czekoladowy kcal
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: