Menu
Wielkanoc / Przepisy / Śniadanie / Obiad / Kolacja

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym to prosty i szybki posiłek z jajek. Jak zrobić sałatkę jajeczną? Poznaj przepis na sałatkę z jajek!

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym to proste i szybkie w przygotowaniu danie jajeczne o ciekawych nutach smakowych.
Sałatki jajeczne są sprawdzonym sposobem na wartościowe i pyszne posiłki. Można je jeść same lub z różnymi dodatkami np. pieczywem, wytrawnymi plackami czy nachosami.
W Wielkanoc na naszych stołach przeważają posiłki z wykorzystaniem jaj, dlatego ta sałatka jest również świetną propozycją na ten dzień.
Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy. Ponadto jajko jest źródłem witamin A, D, E, K oraz z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Boczek dostarcza organizmowi tłuszcz (w tym jednonienasycony), białko, witaminy (w tym nawet witaminy z grupy B) oraz niektóre minerały.
Jak zrobić sałatkę jajeczną z boczkiem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z jajek i boczku!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 323
Białko: 21 g
Węglowodany: 13 g
Tłuszcze: 20 g

Składniki na 1 porcję sałatki jajecznej z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym:

  • Jajko kurze 2 małe sztuki (100 g)
  • Boczek 2 plastry (20 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (20 g)
  • Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)
  • Musztarda miodowa 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Miód 1 łyżeczka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie sałatki jajecznej z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym:

  1. Jajka ugotuj na twardo (sprawdź przepis).
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  4. Boczek wrzuć na zimną i suchą patelnię. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia, co chwilę mieszając. Odstaw.
  5. Ugotowane jajka obierz i pokrój w kosteczkę.
  6. W miseczce umieść jogurt, oliwę, musztardę i miód. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia. 
  7. Następnie dodaj jajka, cebulę i boczek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  8. Zjedz od razu lub po schłodzeniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: sałatka jajeczna przepis, sałatka jajeczna keto, sałatka jajeczna z boczkiem, pasta jajeczna z boczkiem, jajka z boczkiem na śniadanie, pasta jajeczna przepis bez majonezu, sałatka jajeczna wielkanoc, sałatka z jajek i boczku, sałatka z jajkiem i boczkiem, szybkie danie z jajek na twardo, przepis na sałatki z jajek, jajka boczek przepis, jajka boczek cebula

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 44 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Krystian

Najlepsza sałatka jajeczna jaką jadłem. Uwielbiam ją 😋