Mazurek orzechowy przepis

Mazurek orzechowy

Domi Zaremba

Mazurek orzechowy to proste dietetyczne ciasto wielkanocne. Jak zrobić mazurka orzechowego? Poznaj łatwy przepis na mazurka orzechowego!

Mazurek orzechowy to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto wielkanocne, które jest naprawdę pyszne, pożywne i sycące…
Masło orzechowe to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczówbłonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Czekolada to cenne źródło m. in. magnezu, potasu, żelaza, cynku, flawonoidów, kwasów omega-6 oraz witamin: A, E i z grupy B.
Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Poznaj prosty przepis na mazurka z czekoladą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min + czas chłodzenia
Kalorie: 662
Białko: 17 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcze: 34 g

Składniki na 1 mazurka orzechowego:

  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
  • Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
  • Czekolada gorzka 65% 2 kostki (10 g)
  • Płatki migdałowe 1 łyżka (10 g)
  • Syrop z agawy / Syrop klonowy 2 łyżki (30 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka 10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Woda

Przygotowanie mazurka orzechowego:

  1. W miseczce umieść mąkę, słodzik i proszek do pieczenia. Wymieszaj. 
  2. Dodaj pokrojony olej kokosowy (aby olej kokosowy stwardniał należy odmierzoną ilość włożyć na chwilę do zamrażalnika), połowę syropu oraz odrobinę wody (wodę najlepiej dodawaj stopniowo i w bardzo małych ilościach podczas wyrabiania ciasta, aby nie stało się zbyt klejące). Wyrób jednolite, dosyć wilgotne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne to dodaj odrobinę mąki.
  3. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20-30 min. 
  4. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z lodówki i wyklej nim równy spód (bez dziur) w małym naczyniu żaroodpornym lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie się kleiło to wyklej je przez folię spożywczą lub zwilżoną łyżką.
  5. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 15-20 min. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić zawartości. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia. 
  6. W miseczce umieść masło orzechowe, resztę syropu i sok z cytryny. Dokładnie rozmieszaj, aż do połączenia.
  7. Czekoladę drobno pokrój. 
  8. Na spodzie mazurka równomiernie rozsmaruj masę orzechową, a następnie rozsyp płatki migdałowe i czekoladę.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: mazurek orzechowy z czekoladą, prosty przepis na mazurka, wegański mazurek orzechowy, mazurek wielkanocny przepis, mazurek wegański bezglutenowy przepis, mazurek z masłem orzechowym i czekoladą, ciasto wielkanocne mazurek, jak zrobić mazurek wielkanocny, przepis na mazurka z czekoladą, jak zrobić mazurka orzechowego, mazurek orzechowy kcal, szybki i prosty mazurek wielkanocny, jak upiec prosty mazurek wielkanocny

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 41 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis