Migdały w czekoladzie
Migdały w czekoladzie to zdrowy deser z czekolady i migdałów. Jak zrobić migdały w czekoladzie? Poznaj prosty przepis na migdały w czekoladzie!
Migdały w czekoladzie to prosta i szybka w przygotowaniu zdrowa przekąska na słodko.
Migdały posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Dostarczają sporo witamin, m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A; związków mineralnych, m.in.: potas, wapń, magnez, fosfor oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka.
Czekolada to cenne źródło m. in. magnezu, potasu, żelaza, cynku, flawonoidów, kwasów omega-6 oraz witamin: A, E i z grupy B.
Jak zrobić migdały w czekoladzie? Poznaj prosty przepis na migdały w czekoladzie!
Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 373
Białko: 10 g
Węglowodany: 13 g
Tłuszcze: 29 g
Składniki na migdały w czekoladzie:
- Migdały 2 garści (40 g)
- Czekolada gorzka 85% 4 kostki (20 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol opcjonalnie
Przygotowanie migdałów w czekoladzie:
Krok 1: Na suchej patelni podpraż migdały (często nią potrząsaj, by orzechy się nie przypaliły). Zdejmij z patelni, gdy zaczną intensywnie pachnieć i delikatnie się zezłocą.
Krok 2: Przygotuj 2 naczynia– większe i mniejsze. Mniejsze naczynie powinno mieć tylko nieco mniejszą średnicę od większego, tak aby jego ścianki opierały się o ścianki większego naczynia i była przestrzeń między dnami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej tzn. nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść połamane kostki czekolady (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby woda nie dotykała dna mniejszego naczynia). Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą, tak aby para wodna je podgrzewała. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia. Opcjonalnie dodaj do czekolady słodzik, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak.
Krok 3: Migdały włóż do naczynia z płynną czekoladą. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie orzechy w całości były pokryte czekoladą.
Krok 4: Migdały pokryte czekoladą rozłóż na deseczce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Rozkładaj je pojedynczo lub po kilka razem. Włóż do lodówki na około 10-15 min, aby czekolada zastygła.
Krok 5: Migdały w czekoladzie przechowuj w lodówce.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: migdały w czekoladzie kalorie, migdały w czekoladzie przepis, fit słodycze przepisy szybkie, orzechy w czekoladzie przepis, orzechy w czekoladzie bez cukru, przepisy na orzechy w czekoladzie, migdały w czekoladzie jak zrobić, orzechy w czekoladzie jak zrobić, jak zrobić orzechy w czekoladzie, jak zrobić orzechy w gorzkiej czekoladzie, przepisy z orzechów i czekolady, migdały w czekoladzie fit, migdały w czekoladzie dietetyczne, migdały czekolada przepis, migdały czekolada gorzka przepis, migdały z czekoladą, migdały przepisy na słodko, keto deser z czekoladą, migdaly w czekoladzie, migdały dieta przepisy
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: