Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to prosta fit przekąska, dodatek do posiłku lub składnik wielu dań. Jak kisić ogórki? Poznaj prosty przepis na ogórki kiszone!
Ogórki kiszone mają mnóstwo właściwości zdrowotnych i niewiele kalorii. Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu (oczywiście poza czasem kiszenia, który wynosi od 7 do 14 dni).
Ogórki kiszone pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego i pokarmowego.
Kiszone ogórki są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, ponieważ cukier w nich zawarty w procesie fermentacji zostaje przekształcony w kwas mlekowy.
Warto również zaznaczyć, że ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, witaminy A, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.
Kiszone ogórki to świetna przekąska, dodatek do posiłku lub składnik wielu dań np. surówek, sałatek czy zup.
Jak zrobić ogórki kiszone? Poznaj prosty przepis na ogórki kiszone!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 5 min + czas kiszenia
Kalorie: 48
Białko: 4 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: 0 g
Składniki na 1 l słoik ogórków kiszonych:
- Ogórek gruntowy 10-12 średnich sztuk (400 g)
- Korzeń chrzanu 1 kawałek (10 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Woda 2 szklanki (500 g)
- Sól kamienna 1 łyżeczka (5 g)
- Liście wiśni / czarnej porzeczki / winogron 3 sztuki
- Koper z baldachami
Przygotowanie ogórków kiszonych:
- Do kiszenia wybierz świeże, młode ogórki (jędrne, bez uszkodzeń i przebarwień). Unikaj zbyt dużych ogórków, które ze względu na pestki po ukiszeniu będą miękkie i puste w środku.
- Ogórki umyj zimną wodą.
- Następnie przepłucz zimną wodą koper z baldachami, 3 listki wiśni (możesz wymienić na liście czarnej porzeczki lub winogron) i kawałek korzenia chrzanu.
- Kawałek korzenia chrzanu obierz i pokrój w słupki.
- Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół.
- Oderwij baldachy kopru, a łodygę pokrój w krótsze kawałki.
- Przygotuj czysty (najlepiej wyparzony) litrowy słoik z zakrętką.
- Na dno słoika wyłóż liście, czosnek, chrzan, łodygę i baldachy kopru.
- Ogórki upchaj pionowo jak najciaśniej. Na górze możesz wepchnąć na płasko najmniejsze ogórki. Ogórki muszą być szczelnie upchane w słoiku, aby prawidłowo ukisły.
- Przygotuj zalewę: w naczyniu umieść 500 ml wody w temperaturze pokojowej (filtrowana, przegotowana lub mineralna) i 1 łyżeczkę soli kamiennej do przetworów (możesz użyć soli jodowanej, ale sól kamienna ma więcej minerałów). Mieszaj, aż do rozpuszczenia soli.
- Ogórki zalej wodą z solą. Zalewa powinna w całości przykryć ogórki. Lekko potrząśnij słoikiem, aby woda wszędzie dotarła.
- Słoik mocno zakręć suchym dekielkiem. Odstaw do ukiśnięcia w zaciemnione miejsce o temperaturze nieco chłodniejszej niż pokojowa. Słoik warto postawić na ręczniku papierowym, ponieważ podczas procesu fermentacji solanka może z niego wyciekać (w takim przypadku można wytrzeć słoik, ale nie należy go odkręcać). Podczas kiszenia w słoiku może pojawić się piana- to normalne. Jeśli jednak pojawi się pleśń, będzie to oznaczało że ogórki się zepsuły i nie nadają się do jedzenia.
- Ogórki ukiszą się po około 7-14 dniach. Zamknięte ogórki możesz przechowywać do około 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ogórki kiszone przepis sprawdzony, ogórki kiszone zalewa, ogórki kiszone przepis, jak zrobić ogórki kiszone przepis, jak kisić ogórki w słoikach, kiszone ogórki przepis z czosnkiem, przepis na kiszone ogórki, jak przygotować ogórki kiszone, kiszenie ogórków krok po kroku,
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] kiszone (sklepowe lub domowe) 3-4 sztuki (200 […]