Puszyste, lekkie i zaskakująco sycące. A w składzie tylko to, co zawsze masz pod ręką

Omlet biszkoptowy z bananem to proste i szybkie w przygotowaniu danie z jajek na słodko. Jak zrobić omlet na słodko? Poznaj prosty przepis na omlet na słodko!
Omlet biszkoptowy z bananem to puszysta, delikatna propozycja na słodkie śniadanie lub lekki, odżywczy posiłek nawet wtedy, gdy nie masz czasu ani siły na gotowanie.
Składa się z kilku prostych składników, które zwykle masz w kuchni, a efekt zaskakuje miękkością, lekkością i sytością. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też naprawdę dobrze odżywia.
Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a także witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz minerały takie jak selen, cynk i żelazo. Dzięki nim omlet syci na długo, stabilizuje poziom cukru i wspiera regenerację.
Banan dodaje naturalną słodycz i delikatny owocowy aromat, a przy tym wzbogaca danie potasem, błonnikiem i witaminą C. To idealny dodatek dla tych, którzy chcą zadbać o układ nerwowy, trawienie i dobre samopoczucie bez sięgania po cukier.
Omlet najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale możesz też zapakować go na wynos. Będzie świetną opcją do pracy, szkoły lub w podróży.
Jeśli lubisz omlety z owocami – sprawdź również przepis na omlet à la szarlotka.
Jak zrobić puszysty omlet? Poznaj prosty przepis na omlet z mąką!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 447
Białko: 21 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na omlet biszkoptowy na słodko z bananem:
- Jajka kurze – 3 sztuki (150 g)
- Banan – 1 mała sztuka (80 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 2 łyżki (30 g)
- Mleko 2% – 3 łyżki (30 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie omleta biszkoptowego na słodko z bananem:

Krok 1: Banana umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Krok 2: Jajka umyj, osusz i rozbij – oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego, suchego i wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką na sztywną pianę.

Krok 3: W osobnym naczyniu umieść żółtko, mąkę, mleko i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.

Krok 4: Połącz masę z żółtek z pianą z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

Krok 5: Olej rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili przełóż masę na patelnię. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 6: Po około 3-5 minutach przełóż na drugą stronę (dla ułatwienia możesz zsunąć go na talerz i przerzucić na patelnię) i smaż nieco krócej.

Krok 7: Przełóż na talerz. Na górze rozłóż plasterki banana.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: puszysty omlet przepis, biszkoptowy omlet przepis, omlet biszkoptowy fit przepis, omlet z mąką ryżową, omlet z mąką przepis, omlet jajeczny z mąką przepis, omlet przepis puszysty, puszysty omlet z bananem, omlet na słodko z bananem, omlet na słodko przepis, omlet puszysty fit, jak zrobić omlet na słodko, przepis na omleta na słodko, przepis na omlet z mąką i mlekiem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: