Lubisz kuchnię włoską? Pokochasz ten omlet!
Omlet caprese to pożywne i zdrowe danie z jajek. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jak zrobić omlet z pomidorem? Poznaj prosty przepis na omlet!
Omlet caprese to propozycja dla osób, które kochają włoską kuchnię i chcą przenieść jej klimat na codzienny talerz, ale w lekkiej, prostej formie. Ten omlet łączy w sobie wszystko, co najlepsze w klasycznym caprese, czyli soczyste pomidory, delikatną mozzarellę i aromat bazylii. W połączeniu z jajkami tworzy danie, które syci na bardzo długo, a przy tym smakuje świeżo i lekko, czyli tak jak śniadanie zjedzone na tarasie w słonecznej Italii.
Jajka dostarczają pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także składniki mineralne, które dobrze wpływają na pracę układu nerwowego i regenerację organizmu. Mozzarella light jest lżejszą wersją popularnego sera, ale mimo to zawiera wapń, białko i fosfor, czyli składniki, które są ważne dla zdrowia kości i mięśni. Pomidor poza świeżością wprowadza także likopen oraz witaminę C i K.
Oliwa z oliwek nadaje całości subtelny aromat i dostarcza zdrowe tłuszcze, a odrobina octu balsamicznego podkreśla smak pomidorów i wprowadza włoski temperament. Bazylia spaja całość aromatem, który trudno pomylić z czymkolwiek innym.
To danie jest świetnym pomysłem na białkowo-tłuszczowe śniadanie lub lekką kolację. Tak naprawdę, z kilku zwykłych składników powstaje omlet, który zadziwia smakiem i przypomina dania jedzone we włoskiej trattorii oraz przenosi myślami na południe słonecznej Europy.
Jak zrobić omlet z pomidorami i mozzarellą? Poznaj prosty przepis na omlet z dodatkami!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 549
Białko: 43 g
Węglowodany: 7 g
Tłuszcze: 36 g
Składniki na omlet caprese:
- Jajko kurze – 3 duże sztuki (180 g)
- Pomidor – 1 mała sztuka (130 g)
- Ser mozzarella light w kulce – 1 opakowanie (120 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka (3 g)
- Sól
- Pieprz
- Suszona bazylia
Przygotowanie omletu caprese:

Krok 1: Pomidora umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń twarde, zielone części z środka), a mozzarellę odcedź z zalewy i pokrój w kostkę. W miseczce umieść pomidora, mozzarellę, oliwę i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2: Do naczynia wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Rozgrzej masło na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (rozprowadź masło po całej powierzchni patelni). Wlej masę z jajek i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.

Krok 3: Po około 3-5 min masa powinna być już ścięta (jeśli nie będzie to zostaw jeszcze chwilę na ogniu). Następnie rozłóż mozzarellę z pomidorem na połowie omleta i złóż omlet na pół.

Krok 4: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: omlet przepis, omlet z mozzarellą i pomidorami, omlet z mozzarellą i pomidorami kcal, białkowo tłuszczowe śniadanie, białkowo tłuszczowa kolacja, jak zrobić omlet z pomidorami i mozzarellą, omlet z dodatkami, omlet jajeczny z dodatkami, omlet z jakimi dodatkami, jak zrobić omlet z pomidorem, prosty przepis na omlet, przepis na omlet, przepis na omleta na słono, omlet przepis na słono, przepisy z jajek, przepisy z pomidorem, przepisy dietetyczne z mozzarelli, przepisy z dodatkiem mozzarelli
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: