Papryka faszerowana, ale inaczej. Ten składnik zmienia wszystko

Domi Zaremba
papryka faszerowana kurczakiem i ananasem przepis

Papryka faszerowana kurczakiem i ananasem to prosty fit posiłek na szybko. Jak zrobić faszerowaną paprykę? Poznaj prosty przepis na faszerowaną paprykę!

Soczysta, lekko słodka i pełna koloru papryka to warzywo, które może zamienić zwykły obiad w danie pełne aromatu, energii i gustu. W tym przepisie nabiera zupełnie nowego stylu dzięki połączeniu delikatnego mięsa z kurczaka, kremowego sera i soczystego ananasa. To nieoczywiste zestawienie, które łączy słodycz, kwasowość i lekko pikantne nuty, tworzące kompozycję wprost idealną.

Papryka to składowisko witaminy C oraz beta-karotenu, które korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Zawiera też potas, magnez i błonnik, czyli składniki wspomagające pracę serca oraz układu trawiennego. Mięso z kurczaka dostarcza pełnowartościowe białko, które wspiera regenerację tkanek i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Jest lekkostrawne i ma niewielką ilość tłuszczu, dlatego dobrze sprawdza się w dietach redukcyjnych.

Ser mozzarella w kawałku dodaje potrawie delikatność i kremową konsystencję, a przy okazji wzbogaca ją wapniem i białkiem. Z kolei ananas wnosi nie tylko tropikalny smak, ale też bromelainę, czyli enzym, który wspomaga trawienie i łagodzi uczucie ciężkości po posiłku. Całość dopełnia passata pomidorowa i odrobina oliwy z oliwek, które nadają potrawie aromat i dodatkową porcję antyoksydantów.

Tak przygotowana papryka faszerowana jest lekka, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. To przykład dania, które łączy w sobie prostotę, wartości odżywcze i oryginalny smak. Wystarczy jeden kęs, by przekonać się, że tradycyjne dania naprawdę da się odkryć na nowo.
Jak zrobić faszerowaną paprykę? Poznaj prosty przepis na faszerowaną paprykę!


Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 502
Białko: 37 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcze: 26 g

Składniki na paprykę faszerowaną kurczakiem i ananasem:

  • Papryka czerwona – 1 duża sztuka (240 g)
  • Mięso mielone z kurczaka – 1/4 opakowania (100 g)
  • Ser mozzarella w kawałku – 1 kawałek lub 5 plastrów (50 g)
  • Ananas – 2 plastry (70 g)
  • Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
  • Sos pomidorowy passata – 1/2 szklanki (100 g)
  • Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (24 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie papryki faszerowanej kurczakiem i ananasem:

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem
Pokrój ananasa

Krok 1: Ananasa odcedź z zalewy i pokrój w drobne kawałki. Jeśli korzystasz ze świeżego ananasa – odetnij plaster ananasa, obierz go ze skórki i potnij (bez stwardniałych części). 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 2
Podsmaż cebulę

Krok 2: Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, a po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 3
Dodaj ananasa

Krok 3: Następnie dodaj ananasa. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając. 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 5
Dodaj mięso, a następnie passatę i kukurydzę. Pod koniec dopraw

Krok 4: Dodaj mięso mielone i smaż co chwilę mieszając. Gdy mięso osiągnie preferowany poziom wysmażenia oraz odparuje (około 5-10 min) dodaj passatę pomidorową i odcedzone ziarna kukurydzy. Podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 8
Przygotuj paprykę do faszerowania

Krok 5: Paprykę umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Ostrym nożem odetnij górę papryki z ogonkiem. Oczyść dłońmi środek papryki z gniazda nasiennego oraz włókien. 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 7
Do farszu dodaj ser

Krok 6: Ser zetrzyj na tarce o średniej oczkach lub drobno pokrój. Około 3/4 sera dodaj do przygotowanego farszu i wymieszaj. 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 10
Napełnij paprykę farszem i wstaw do piekarnika

Krok 7: Przygotowaną paprykę napełnij farszem. Napełnioną paprykę (z kapelusikiem) umieść w małym naczyniu do zapiekania. Do naczynia wlej odrobinę wody, która będzie odparowywała na początku pieczenia i w ten sposób papryka nie przyklei się do dna (wystarczy kilka łyżek wody). W ten sposób przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 15-20 min. Uważaj, aby zbyt mocno nie przypalić papryki od góry – w razie potrzeby zmniejsz temperaturę pieczenia. 

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 9
Rozsyp na powierzchni farszu ser i ponownie wstaw do piekarnika

Krok 8: Po upływie wskazanego czasu, ostrożnie zdejmij kapelusz papryki i posyp farsz resztą sera. Wstaw ponownie do piekarnika na parę minut, ale już bez kapelusza.

papryka faszerowana kurczakiem i ananasem 11
Wyłóż na talerz

Krok 9: Paprykę wyciągnij od razu, gdy ser się rozpuści. Po wyjęciu naczynia z papryką odłóż kapelusz na swoje miejsce. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: faszerowana papryka z kurczakiem, papryka faszerowana fit, przepis na faszerowaną paprykę mięsem mielonym, pomysł na obiad z kurczaka, zdrowy obiad z kurczakiem, przepisy z mięsa mielonego z kurczaka, mięso mielone z kurczaka przepisy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 26 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis