Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to szybkie i proste danie z twarogu. Jak zrobić paschę wielkanocną na zimno? Poznaj łatwy przepis na paschę z orzechami!
Pascha wielkanocna to tradycyjna słodka potrawa przygotowywana na bazie twarogu. Zwykle zawiera suszone owoce (głównie rodzynki), ale ja zdecydowałam się przygotować ją w wersji orzechowej.
Główny składnik paschy wielkanocnej, czyli twaróg jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia i licznych witamin.
Masło orzechowe to niezwykle bogate źródło antyoksydantów, białka, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Orzechy ziemne to bogate źródło białka, zdrowych tłuszczów (jedno- i wielonienasyconych), antyoksydantów, błonnika oraz witamin i składników mineralnych.
Orzeszki ziemne zawierają najwięcej białka oraz witaminy B3 ze wszystkich orzechów.
Witamina B3 świetnie wspomaga układ nerwowy, czyli m.in. łagodzi stres, ułatwia zasypianie oraz niweluje ciągłe zmęczenie i osłabienie.
Jeśli lubisz twarogowe desery bez pieczenia– sprawdź również przepis na keto sernik na zimno z polewą czekoladową.
Jak zrobić paschę wielkanocną? Poznaj prosty przepis na paschę na zimno!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 582
Białko: 52 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: 34 g
Składniki na 1 porcję paschy wielkanocnej:
- Twaróg półtłusty (najlepiej trzykrotnie mielony) 1 małe lub 1/2 średniego opakowania (250 g)
- Śmietana 18% 2 łyżki (30 g)
- Masło 1 łyżka (10 g)
- Masło orzechowe 1 łyżeczka (10 g)
- Płatki migdałowe 1 łyżeczka (5 g)
- Orzeszki ziemne 1 łyżeczka (5 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 3 łyżki (30 g)
- Żelatyna 2 łyżki (10 g)
- Waniliowy aromat spożywczy
- Wrzątek
Przygotowanie paschy wielkanocnej:
- W szklance umieść żelatynę i słodzik. Zalej niewielką ilością wrzątku (około 50 g). Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W pojemniku do blendera umieść twaróg (najlepiej trzykrotnie mielony), śmietanę, miękkie masło i odrobinę waniliowego aromatu spożywczego. Wlej roztwór z żelatyną. Blenduj, aż do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
- Masę twarogową przełóż do małego naczynia wyłożonego folią spożywczą lub gazą. Zawiń i włóż do lodówki na minimum kilka godzin, aż do całkowitego stężenia.
- Po wyciągnięciu oddziel paschę od folii/gazy. Rozłóż na górze orzeszki, płatki migdałowe i masło orzechowe.
- Paschę przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce i zjedz w ciągu 2-3 dni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pascha przepis, pascha wielkanocna bez jajek, pascha na zimno, sernik pascha na zimno, ciasto pascha przepis na zimno, pascha przepis bez jajek, pascha ciasto kalorie, pascha ciasto fit, pascha ciasto kcal, ciasto pascha bez jajek, ciasto pascha kalorie, ciasto pascha przepis, sprawdzona pascha wielkanocna, przepis na paschę bez jajek, pascha wielkanocna przepis, sernik pascha przepis, jak zrobić paschę, jak wykonać wielkanocną paschę, łatwy przepis na paschę
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: