Pasztet z cieciorki i boczniaków przepis

Pasztet z ciecierzycy i pieczarek

Domi Zaremba

Pasztet z ciecierzycy i pieczarek to prosty wegański pasztet. Jak zrobić pasztet z ciecierzycy? Poznaj łatwy przepis na pasztet z ciecierzycy i pieczarek!

Pasztet z ciecierzycy i pieczarek to wartościowe i naprawdę pyszne danie z ciecierzycy, które jest niezwykle uniwersalne.
Pasztet z cieciorki można zjeść sam lub z różnymi dodatkami np. skropiony oliwą, z sosami o różnych smakach (świetnie komponuje się ze słodkimi i pikantnymi), z pieczywem czy sałatkami. Można go również zjeść na zimno lub po podgrzaniu.
Cieciorka to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem dobrych węglowodanów, witamin A, C, E i z grupy B, oraz wielu związków mineralnych, m.in. żelaza, miedzi, cynku, wapnia czy magnezu. Cieciorka jest też źródłem antyoksydantów, które neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników.
Pieczarki to bogate źródło witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Dodatkowo wykazują działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne.
Jeśli lubisz wegańskie pasztety– sprawdź również przepis na pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek.
Jak zrobić pasztet z pieczarek? Poznaj prosty przepis na pasztet z pieczarkami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 774 (1 porcja- 77 kcal)
Białko: 44 g (1 porcja- 4 g)
Węglowodany: 102 g (1 porcja- 10 g)
Tłuszcze: 24 g (1 porcja- 2 g)

Składniki na 1 foremkę (wym. 10 x 25 cm) pasztetu z ciecierzycy i pieczarek- 10 porcji:

  • Cieciorka konserwowa 1 opakowanie (240 g)
  • Pieczarki 1 małe opakowanie lub około 10 średnich sztuk (200 g)
  • Marchew 1 duża lub 2 średnie sztuki (200 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Mąka z ciecierzycy 1/2 szklanki lub 5 łyżek (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Sezam 1 łyżeczka (5g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli
  • Cynamon

Przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i pieczarek:

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. 
  2. Pieczarki umyj, osusz i drobno pokrój. 
  3. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  5. Następnie dodaj pieczarki i marchew. Wlej trochę wody (około 1/2 szklanki) i duś przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  6. W pojemniku do blendera umieść odcedzoną cieciorkę i warzywa z patelni. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli i cynamonem. Zblenduj na jednolitą masę (nie musi być całkowicie gładka). W razie potrzeby dolej trochę wody, ale masa nie powinna być zbyt wilgotna. 
  7. Do zmielonej masy dodaj mąkę z cieciorki. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej masy (bez grudek). 
  8. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. 
  9. Masę wygładź z góry i posyp sezamem. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do stężenia, czyli przez około 40-60 min. 
  10. Wyciągnij z piekarnika, gdy pasztet będzie przyrumieniony z góry. Odstaw do wystudzenia. 
  11. Pasztet wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym schłodzeniu. 
  12. Jedz na zimno lub po podgrzaniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić pasztet z ciecierzycy, przepisy z cieciorką konserwową, wegańskie święta wielkanocne przepisy, pasztet z ciecierzycy przepis, pasztet z ciecierzycy kalorie, wegański pasztet z ciecierzycy, pasztet wegański z ciecierzycy, pasztet wegański z pieczarkami, pasztet weganski swiateczny, pasztet wegański na święta, pasztet z ciecierzycy i warzyw przepis, pasztet z ciecierzycy z puszki, ciecierzyca pasztet przepis, pasztet ciecierzyca marchew, jak zrobić pasztet z pieczarkami, przepis na pasztet z pieczarkami, pasztet z ciecierzycą, jak zrobić dobry pasztet z ciecierzycy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 44 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis