pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej przepis

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Domi Zaremba

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek to prosty posiłek wegański. Jak zrobić pasztet z kaszy gryczanej? Poznaj łatwy przepis na wegański pasztet z pieczarkami!

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek to pożywny i naprawdę pyszny posiłek, który jest niezwykle uniwersalny.
Pasztet z kaszy gryczanej można zjeść sam lub z różnymi dodatkami np. skropiony oliwą, z sosami o różnych smakach (świetnie komponuje się ze słodkimi i pikantnymi) czy z pieczywem. Można go również zjeść na zimno lub po podgrzaniu.
Pasztety to nieodłączny element kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnych składników. To bardzo lubiane posiłki, które również często pojawiają się na świątecznych stołach.
Mój pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek to dietetyczna i wegańska wersja tego pysznego i niezwykle prostego w przygotowaniu posiłku.
Jak przygotować pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek? Poznaj prosty przepis na pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 1 godz 30 min
Kalorie: 903 (1 porcja- 90 kcal)
Białko: 42 g (1 porcja- 4 g)
Węglowodany: 154 g (1 porcja- 15 g)
Tłuszcze: 18 g (1 porcja- 2 g)

Składniki na 1 foremkę (wym. 10 x 25 cm) pasztetu z kaszy gryczanej i pieczarek- 10 porcji:

  • Kasza gryczana 2 szklanki (200 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (200 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Siemię lniane mielone 2 łyżki (10 g)
  • Imbir 1 kawałek (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie kaszy gryczanej:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę w proporcji 2:1 (woda:kasza). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości i wchłonięcia całości wody, czyli przez około 15-20 min. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. Jeśli po upływie wskazanego czasu płyn nie zostanie wchłonięty to zwiększ ogień, aby go odparować. W czasie gotowania zacznij przygotowywać pozostałe składniki. 

Przygotowanie pasztetu z kaszy gryczanej i pieczarek:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.
  3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  4. Czosnek obierz i drobno pokrój.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  6. Następnie dodaj pieczarki. Ponownie smaż przez kilka minut, aż do miękkości. Co chwilę mieszaj.
  7. Połącz kaszę z zawartością patelni i zmielonym siemieniem lnianym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (dodaj spore ilości przypraw). Zblenduj na gładką i jednolitą masę. 
  8. Masę przełóż do foremki delikatnie wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 50-60 min. 
  10. Pasztet wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym schłodzeniu. 
  11. Jedz na zimno lub po podgrzaniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pasztet z kaszy gryczanej i grzybów, pasztet z kaszy gryczanej przepis, przepis na pasztet z kaszy gryczanej, jak zrobić pasztet z kaszy gryczanej, przepis na pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek, wegański pasztet przepis, pasztet wegański przepisy, wegański pasztet wielkanocny przepis, wielkanocny pasztet przepis, jak zrobić pasztet z kaszą gryczaną, wegański pasztet z pieczarkami, wegańskie przepisy na święta wielkanocne, wegańskie przepisy na święta bożego narodzenia, dietetyczne przepisy na święta wielkanocne, dietetyczne przepisy na Wielkanoc, przepisy z kaszy gryczanej bez mięsa, przepisy z kaszy gryczanej i pieczarek, dietetyczne przepisy z kaszy gryczanej, przepisy z kaszą gryczaną dietetyczne, przepisy z kaszą gryczaną wege, przepisy z pieczarkami fit, pomysły na dania świąteczne, pomysły na wegańskie dania świąteczne, pomysły na pasztety, przepis na pasztet bez mięsa, z czego zrobić pasztet, z czego mozna zrobic pasztet

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] antybakteryjne i genoprotekcyjne.Jeśli lubisz wegańskie pasztety– sprawdź również przepis na pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek.Jak zrobić pasztet z pieczarek? Poznaj prosty przepis na pasztet z pieczarkami!Zdrowe fit przepisy […]

Wcześniejszy wpis Następny wpis