Pieczona owsianka o smaku czekoladowo-bananowym jest prosta oraz szybka w przygotowaniu i naprawdę przepyszna. Jak zrobić pieczoną owsiankę? Poznaj fit przepis!
Pieczona owsianka o smaku czekoladowo-bananowym to zdrowy i pożywny posiłek, który zasmakuje każdemu. Przygotowanie pieczonej owsianki to naprawdę świetna zabawa. Przyrządzenie jej jest proste i szybkie, a efekt końcowy jest wyśmienity.
To super propozycja na słodkie śniadanie lub zdrowy fit deser, również na wynos.
Ja i Grześ zjedliśmy pieczoną owsiankę na pół, jako energetyczny deser. Porcja będzie idealna dla 1 osoby na duży posiłek lub dla 2 osób na posiłek standardowej wielkości.
Płatki owsiane, dzięki sporej zawartości witaminy B1, kwasu pantotenowego oraz magnezu korzystnie wpływają na układ nerwowy i działają antystresowo.
Dodatkowo mają bardzo korzystny wpływ na włosy i cerę.
Więcej dietetycznych przepisów na zdrowe fit słodycze znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion.
Czas przygotowania: 30 min + czas pęcznienia
Kalorie: 498
Białko: 19 g
Węglowodany: 79 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na 1 małą foremkę (średnica 12 cm) pieczonej owsianki o smaku czekoladowo-bananowym:
- Płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
- Mąka pszenna 2 łyżki (20 g)
- Mleko 2% niecałe 1/2 szklanki (100 g)
- Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
- Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
- Słodzik erytrytol 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Banan 1 mała sztuka (100 g)
Przygotowanie pieczonej owsianki o smaku czekoladowo-bananowym:
- W misce umieść płatki owsiane, mąkę, mleko, jajko, kakao, erytrytol i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania jednolitej masy (bez grudek).
- Odstaw na około 15 min, aby płatki napęczniały.
- Umytego i obranego banana pokrój w średniej grubości plasterki.
- Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na górze masy ułóż plasterki banana.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 20-30 min, aż z góry owsianka będzie upieczona i lekko popękana.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!