Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Pieczona pierś z kurczaka z ryżem basmati i brokułem

Pieczona pierś z kurczaka z ryżem i brokułem to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek. Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka z ryżem i brokułem? Sprawdź!

Pieczona pierś z kurczaka z ryżem basmati i brokułem to najbardziej popularny posiłek dietetyczny. Jest pożywny, zdrowy i sycący, a do tego smaczny. W prosty i szybki sposób można przygotować wartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się dla ludzi stosujących standardową dietę odchudzającą.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 446
Białko: 51 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję pieczonej piersi z kurczaka z ryżem basmati i brokułem:

  • Pierś z kurczaka 1 średni filet (200 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Ryż basmati 5 łyżek (50 g)
  • Brokuł 1 mała sztuka (100 g)
  • Sól
  • Curry
  • Słodka wędzona papryka
  • Papryka chilli

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż dokładnie wypłucz na sicie pod bieżącą wodą.
  2. Przepłukany ryż umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:ryż). Dopraw solą i gotuj pod przykryciem zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.

Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka z ryżem basmati i brokułem:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  2. Mięso umyj, osusz i oczyść z błonek. 
  3. W miseczce umieść oliwę i ulubione przyprawy np. curry, słodką wędzoną paprykę, paprykę chilli itp. Wymieszaj. 
  4. Mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj przygotowaną marynatą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 15-20 min (w zależności od grubości mięsa i mocy piekarnika). Wyciągnij, gdy mięso nie będzie już surowe w środku oraz będzie przypieczone z góry (w razie braku pewności rozkrój mięso, aby sprawdzić). 
  5. Umyj brokuła i podziel na bardzo małe różyczki (im mniejsze różyczki, tym łatwiej znaleźć ewentualne zbrązowienia lub nadpsucia, które należy odciąć i wyrzucić).
  6. Na patelnię wlej trochę wody (około 0,5 cm wysokości) i włóż różyczki brokuła. Od momentu wrzenia gotuj je około 4 minuty, co chwilę mieszając. 
  7. Pod koniec gotowania, gdy woda prawie wyparuje (jeśli nie wyparuje to ją odlej) dopraw według uznania solą i wymieszaj. Chwile podsmaż.
  8. Gotowe mięso i brokuła wyłóż na talerz i zjedz razem z ryżem. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze