Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Kolacja / Wigilia i Święta

Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny posiłek świąteczny. Jak zrobić pieczone pierogi? Poznaj nasz łatwy przepis!

Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to świąteczne danie w nieco innym wydaniu. Idealne na Wigilię lub codzienny posiłek. Pieczone pierogi są proste w przygotowaniu, ale przez całonocne moczenie grzybów oraz chłodzenie ciasta, dosyć czasochłonne. Jednak dla takiego smaku warto trochę poczekać.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu tradycyjne świąteczne posiłki w różnych smakach, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 2 godz 20 min + czas moczenia grzybów i chłodzenia ciasta
Kalorie: 691
Białko: 21 g
Węglowodany: 98 g
Tłuszcze: 23 g

Składniki na 1 porcję pieczonych pierogów z kapustą i suszonymi grzybami (8-12 sztuk):

  • Farsz sprawdź przepis (połowa porcji)
    • Grzyby suszone mix 1/2 garści (5 g)
    • Kapusta kiszona (sprawdź przepis) 1/2 szklanki (100 g)
    • Cebula biała 1/2 małej sztuki (50 g)
    • Liść laurowy
    • Pieprz
  • Mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki (120 g)
  • Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże 1 łyżeczka (3 g) / 1/10 opakowania (10 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Masło 83% 2 łyżeczki (20 g)
  • Sól

Przygotowanie ciasta na pierogi:

  1. W misce umieść mąkę, żółtko (białko wbij do miseczki i wykorzystaj później do posmarowania pierogów przed pieczeniem), masło (jeśli jest prosto z lodówki to je pokrój na mniejsze kawałki), drożdże, szczyptę soli i kilka łyżek zimnej wody. Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące.
  2. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. 
  3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i umieść w lodówce na około 1 godzinę. 

Przygotowanie pieczonych pierogów z kapustą i suszonymi grzybami:

  1. Ciasto wyciągnij na posypany mąką blat i cienko rozwałkuj (około 3 mm grubości).
  2. Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta. 
  3. Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę farszu. 
  4. Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub widelcem. 
  5. Pierogi ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj małe odstępy między każdą sztuką.
  6. Białko roztrzep i przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj z góry każdego pieroga. 
  7. Blachę z pierogami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz do zarumienienia, czyli przez około 15 min. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 28 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Pierożki były przepyszne! Polecam z całego serca <3