Pieczywo flatbread przepis

Pieczywo flatbread

Domi Zaremba

Flatbread to proste w przygotowaniu domowe pieczywo. Jak zrobić pieczywo flatbread? Poznaj prosty przepis na pieczywo flatbread!

Flatbread, czyli płaski chlebek to proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne domowe pieczywo.
Pieczywo flatbread to prawdziwa atrakcja kulinarna, która jest dobrym źródłem węglowodanów.
Flatbread świetnie nadaje się do przygotowania kanapek w różnych smakach lub jako dodatek np. do sałatek czy dań, szczególnie z większą ilością sosu.
Jak zrobić flatbread? Poznaj prosty przepis na flatbread!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 60 min + czas wyrastania
Kalorie: 421
Białko: 9 g
Węglowodany: 71 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję pieczywa flatbread:

  • Mąka 1 szklanka (90 g)
  • Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże 1 łyżeczka (3 g) / 1/10 opakowania (10 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól

Przygotowanie pieczywa flatbread:

  1. W miseczce umieść około 1/5 szklanki letniej wody (40-50 g), oliwę, drożdże, cukier i szczyptę soli (około 1/3 łyżeczki). Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków. 
  2. Po upływie wskazanego czasu w misce umieść zaczyn i mąkę. Wyrabiaj ręcznie ciasto przez około 10-15 min, do otrzymania zwartej, jednolitej i miękkiej masy. 
  3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 min- 1 godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
  4. Następnie ponownie zagnieć ciasto i uformuj w podłużny bochenek. 
  5. Uformowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na około 30 min- 1 godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po upływie wskazanego czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. 
  7. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz do jasnobrązowego koloru, czyli przez około 20-25 min. 
  8. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: flatbread z czym podawać, flatbread przepis, przepis na flatbread, jak zrobić flatbread, domowe pieczywo przepis, przepis na domowe pieczywo, przepisy z mąki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 10 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis