Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to prosty w przygotowaniu tradycyjny polski posiłek. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Poznaj nasz łatwy przepis!
Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Oczywiście jem je znacznie częściej, niż tylko w święta. Zazwyczaj przygotowuję kilka porcji pierogów i mrożę je poporcjowane. Zachęcam Was do tego samego, ponieważ porcja mrożonych pierogów to najlepszy ratunek, gdy nie ma się czasu na gotowanie, a chce się coś szybko zjeść.
Najbardziej lubię klasyczną wersję tego posiłku i takim właśnie przepisem postanowiłam dzisiaj się z Wami podzielić.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu tradycyjne posiłki w różnych smakach, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion– kliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.
Czas przygotowania: 2 godz 20 min + czas moczenia grzybów
Kalorie: 550
Białko: 15 g
Węglowodany: 97 g
Tłuszcze: 12 g
Składniki na 1 porcję pierogów z kapustą i suszonymi grzybami (18-24 sztuk):
- Farsz sprawdź przepis (połowa porcji)
- Grzyby suszone mix 1/2 garści (5 g)
- Kapusta kiszona (sprawdź przepis) 1/2 szklanki (100 g)
- Cebula biała 1/2 małej sztuki (50 g)
- Liść laurowy
- Pieprz
- Mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki (120 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Zagotuj około 100 ml wody i odstaw na 3 min.
- W misce umieść mąkę oraz olej i ciągle mieszając dolewaj po trochu gorącej wody. Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Możesz robić to ręcznie lub w robocie kuchennym. Jeśli robisz to ręcznie musisz bardzo uważać żeby się nie poparzyć.
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na 10 min.
Przygotowanie pierogów z kapustą i suszonymi grzybami:
- Ciasto wyciągnij na posypany mąką blat i cienko rozwałkuj (około 2 mm grubości).
- Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta.
- Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę farszu.
- Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub widelcem.
- Pierogi ułóż na desce obsypanej mąką i je przykryj, aby nie wysychały. A jeśli chcesz zamrozić pierogi i zjeść je innego dnia- od razu po ich ulepieniu ułóż je na lekko oprószoną mąką deskę, pozostawiając między każdą sztuką małą przerwę aby się nie zlepiły. Następnie deskę na której ułożone są pierogi umieść w zamrażalniku na około 1 godzinę. Po upływie wskazanego czasu pierogi możesz przełożyć do woreczka na mrożonki i ponownie umieścić w zamrażalniku.
- Gotuj małymi partiami (po kilka sztuk) przez kilka minut po ich wypłynięciu.
- Pierogi możesz zjeść od razu po wyciągnięciu z wody lub odsmażone po wystudzeniu.
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!