Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja / Wigilia i Święta

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to prosty w przygotowaniu tradycyjny polski posiłek. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Poznaj nasz łatwy przepis!

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Oczywiście jem je znacznie częściej, niż tylko w święta. Zazwyczaj przygotowuję kilka porcji pierogów i mrożę je poporcjowane. Zachęcam Was do tego samego, ponieważ porcja mrożonych pierogów to najlepszy ratunek, gdy nie ma się czasu na gotowanie, a chce się coś szybko zjeść.
Najbardziej lubię klasyczną wersję tego posiłku i takim właśnie przepisem postanowiłam dzisiaj się z Wami podzielić.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu tradycyjne posiłki w różnych smakach, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 2 godz 20 min + czas moczenia grzybów
Kalorie: 550
Białko: 15 g
Węglowodany: 97 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na 1 porcję pierogów z kapustą i suszonymi grzybami (18-24 sztuk):

  • Farsz sprawdź przepis (połowa porcji)
    • Grzyby suszone mix 1/2 garści (5 g)
    • Kapusta kiszona (sprawdź przepis) 1/2 szklanki (100 g)
    • Cebula biała 1/2 małej sztuki (50 g)
    • Liść laurowy
    • Pieprz
  • Mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki (120 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie ciasta na pierogi:

  1. Zagotuj około 100 ml wody i odstaw na 3 min. 
  2. W misce umieść mąkę oraz olej i ciągle mieszając dolewaj po trochu gorącej wody. Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Możesz robić to ręcznie lub w robocie kuchennym. Jeśli robisz to ręcznie musisz bardzo uważać żeby się nie poparzyć. 
  3. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. 
  4. Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na 10 min. 

Przygotowanie pierogów z kapustą i suszonymi grzybami:

  1. Ciasto wyciągnij na posypany mąką blat i cienko rozwałkuj (około 2 mm grubości).
  2. Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta. 
  3. Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę farszu. 
  4. Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub widelcem. 
  5. Pierogi ułóż na desce obsypanej mąką i je przykryj, aby nie wysychały. A jeśli chcesz zamrozić pierogi i zjeść je innego dnia- od razu po ich ulepieniu ułóż je na lekko oprószoną mąką deskę, pozostawiając między każdą sztuką małą przerwę aby się nie zlepiły. Następnie deskę na której ułożone są pierogi umieść w zamrażalniku na około 1 godzinę. Po upływie wskazanego czasu pierogi możesz przełożyć do woreczka na mrożonki i ponownie umieścić w zamrażalniku. 
  6. Gotuj małymi partiami (po kilka sztuk) przez kilka minut po ich wypłynięciu.
  7. Pierogi możesz zjeść od razu po wyciągnięciu z wody lub odsmażone po wystudzeniu. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 29 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Moje ulubione pierogi! Mniam