Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek na słodko. Jak zrobić pierogi z truskawkami? Poznaj przepis na pierogi z truskawkami!
Pierogi z truskawkami to proste danie, które zachwyca delikatną konsystencją ciasta oraz soczystym smakiem farszu.
Do przygotowania tego posiłku można użyć świeżych lub mrożonych truskawek.
Pierogi truskawkowe świetnie smakują same, z różnymi dodatkami np. roztopionym masłem, jogurtem, miodem czy masłem orzechowym lub jako dodatek np. do słodkich zup owocowych czy mlecznych.
Dodatkowo pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić – wskazówki jak zamrozić pierogi znajdziesz w poniższym przepisie.
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Poznaj prosty przepis na pierogi z truskawkami!
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 483
Białko: 12 g
Węglowodany: 85 g
Tłuszcze: 12 g
Składniki na pierogi z truskawkami (10-15 sztuk):
- Truskawki (świeże lub mrożone) 1 szklanka (150 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 10 łyżek lub 1 szklanka (100 g)
- Olej 1 łyżka (10 g)
- Woda
Przygotowanie pierogów z truskawkami:
Krok 1: Zagotuj około 100 ml wody i odstaw na 3 min. W miseczce umieść mąkę i olej. Dolewaj po odrobinie gorącej wody– wodę dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Ciasto najpierw mieszaj i wyrabiaj łyżką, a później ręcznie aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 2: Miseczkę z gotowym ciastem przykryj ścierką i odstaw na 10-20 min. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 3: Drobno pokrój umyte, osuszone i obrane z szypułek truskawki (świeże lub mrożone).
Krok 4: Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto na delikatnie obsypany mąką blat. Ciasto cienko rozwałkuj (około 2 mm grubości). Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta.
Krok 5: Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę nadzienia. Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub ściśnij wykrawaczem.
Krok 6: Pierogi ułóż na desce obsypanej mąką i przykryj ściereczką, aby nie wysychały przed gotowaniem.
MROŻENIE: Jeśli chcesz zamrozić pierogi i zjeść je innego dnia to od razu po ich ulepieniu ułóż je na lekko oprószoną mąką deskę, pozostawiając między każdą sztuką małą przerwę aby się nie zlepiły. Następnie deskę na której ułożone są pierogi umieść w zamrażalniku na około 1 godzinę. Po upływie wskazanego czasu pierogi możesz przełożyć do woreczka lub pojemnika i ponownie umieścić w zamrażalniku.
Krok 7: Pierogi (od razu po przygotowaniu lub mrożone) gotuj małymi partiami, czyli po kilka sztuk: w rondelku zagotuj lekko osoloną wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej około 5 razy więcej, niż partia gotowanych pierogów. Pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu.
Krok 8: Następnie wyciągaj pierogi za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 9: Zjedz od razu po przygotowaniu lub odsmażone po wystudzeniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić pierogi z truskawkami, pierogi z truskawkami kcal, pierogi z truskawkami przepis, pierogi z truskawkami kalorie, domowe pierogi z truskawkami, jak zrobić pierogi z truskawkami mrożonymi, jak zrobić dobre pierogi z truskawkami, jak zrobić ciasto na pierogi z owocami, jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka, przepis na pierogi z truskawkami, pierogi truskawkowe przepis, jak mrozić pierogi z truskawkami, jak zamrozić pierogi z truskawkami, jak gotować pierogi mrożone z truskawkami
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: