Pikantna makrela z patelni przepis

Pikantna makrela z patelni

Domi Zaremba

Pikantna makrela z patelni to połączenie zdrowych składników i wyrazistego smaku. Jak zrobić makrelę na patelni? Poznaj prosty przepis na pikantną makrelę!

Pikantna makrela z patelni to szybkie danie rybne, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem, ale również obfituje w wartości odżywcze.
Makrela to ryba bogata w kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu, oraz białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Dodatkowo, makrela dostarcza witaminę D, która wpływa na wchłanianie wapnia, oraz witaminę B12, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
W tym przepisie wykorzystujemy również pomidora, który dostarcza witaminę C, antyoksydantów i likopenu, substancji korzystnych dla zdrowia skóry i oczu. Papryka chilli dodaje pikantnego smaku i pobudza metabolizm dzięki zawartości kapsaicyny. Olej z oliwek jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.
Makrelę z patelni można podać na wiele różnych sposobów. Można ją serwować na ciepło, jako danie główne, podane na uprzednio przygotowanym ryżu, kaszy lub makaronie. Można także podać ją na chłodno, jako dodatek do pieczywa, sałatek lub jako przekąskę na przyjęciach i grillach. Niezależnie od tego, jak ją podasz, ta pikantna makrela z patelni z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
Jak zrobić makrelę na ciepło? Poznaj prosty przepis na makrelę z pomidorami i chilli!


Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 309
Białko: 22 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: 20 g

Składniki na pikantną makrelę z patelni:

  • Makrela wędzona 1/2 średniej sztuki (100 g)
  • Pomidor 1 sztuka (200 g)
  • Papryka chilli 1 sztuka (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie pikantnej makreli z patelni:

Pikantna makrela z patelni przepis

Krok 1: Pomidora umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń twarde, zielone części). Papryczkę chilli umyj, osusz i bardzo drobno pokrój. Makrelę oczyść z ewentualnych ości i rozdrobnij.

Pikantna makrela z patelni przepis

Krok 2: Rozgrzej oliwę na patelni. Po chwili wrzuć pomidora, papryczkę chilli i makrelę. Podgrzej, co chwilę mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Pikantna makrela z patelni przepis

Krok 3: Wyłóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: makrela wędzona przepisy, makrela wędzona na ciepło, makrela na ciepło, makrela na ostro, makrela pikantna kcal, makrela przepisy na obiad, makrela przepisy smażona, makrela z patelni jak zrobić, makrela filet z patelni, wędzona makrela na patelni, przepis na makrelę na ciepło, jak zrobić makrelę na patelni, jak przyrzadzic makrele na patelni, przepis na makrelę wędzoną, makrela keto przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis