Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Pizza piadina z serem i szynką z kurczaka

Pizza piadina z serem i szynką z kurczaka to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek typu zdrowy fast food. Jak zrobić pizzę na spodzie piada? Sprawdź!

Parę dni temu na Instagramie napisał do nas Crissxd1 z pytaniem o przepis na pizzę na spodzie piada. Z definicji włoska piadina (piada) to podawany na ciepło cienki placek z mąki pszennej z nadzieniem. Piadinę można napełnić praktycznie dowolnym farszem, więc nie ma żadnych przeszkód by podawać ją w formie pizzy.
Przygotowana przeze mnie pizza piadina z serem i szynką z kurczaka to prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny posiłek typu zdrowy fast food.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 10 min + czas odstawienia ciasta
Kalorie: 480
Białko: 23 g
Węglowodany: 49 g
Tłuszcze: 19 g

Składniki na 1 porcję pizzy piadina z serem i szynką z kurczaka:

  • Mąka pszenna 6 łyżek (60 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (30 g)
  • Sos pomidorowy passata 2 łyżki (30 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Ser żółty light 17-18% 1 kawałek lub 4 plastry (40 g)
  • Wędlina szynka z kurczaka 2 plastry (30 g)
  • Sól
  • Soda oczyszczona
  • Suszona bazylia
  • Oregano
  • Tymianek
  • Papryka chilli

Przygotowanie pizzy piadina z serem i szynką z kurczaka:

  1. W misce umieść mąkę, szczyptę soli oraz szczyptę sody oczyszczonej. Wymieszaj. 
  2. Dodaj oliwę i mleko w temperaturze pokojowej. Wymieszaj i ugniataj widelcem. 
  3. Gdy składniki będą już mniej więcej połączone to wyrób ciasto dłońmi, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą. Odstaw na około 30 min. 
  5. Przygotuj sos do pizzy: do passaty dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i ulubione przyprawy np. suszoną bazylię, oregano, tymianek czy paprykę chilli. Wymieszaj.
  6. Zetrzyj ser na tarce (lub drobno pokrój), a wędlinę pokrój w mniejsze kawałki.
  7. Po upływie wskazanego czasu rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek (średnicę dostosuj do patelni w której będziesz go smażyć). 
  8. Ciasto ponakłuwaj widelcem. 
  9. Rozgrzej średniej wielkości patelnię na umiarkowanym ogniu. 
  10. Patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy. Na rozgrzaną patelnię wyłóż placek i smaż do zarumienienia z dwóch stron. Placek możesz przewracać kilkukrotnie, tak aby dobrze się przyrumienił, ale żeby się nie przypalił. 
  11. Gdy placek będzie już gotowy posmaruj go sosem z passaty i równomiernie rozłóż kawałki wędliny oraz posyp startym serem. Wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką. 
  12. Zostaw pod przykryciem jeszcze przez chwilę do momentu, aż dodatki będą ciepłe a ser rozpuszczony. 
  13. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 32 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze