Pizza z patelni z salami przepis

Pizza z salami z patelni

Domi Zaremba

Pizza z salami z patelni to pyszny i bardzo prosty dietetyczny obiad. Jak zrobić pizzę na patelni? Poznaj prosty przepis na pizzę z patelni fit!

Pizza z salami z patelni to bardzo prosta i szybka wersja pizzy pieczonej- bez długiego wyrabiania ciasta i bez oczekiwania na jego wyrośnięcie.
Pizza z patelni świetnie smakuje i ma odpowiednią konsystencję. Jej ogromnymi zaletami są czas przygotowania, który wynosi tylko 15 min oraz całkiem niska jak na pizzę kaloryczność- tylko 744 kcal na całkiem sporą porcję.
Jak zrobić pizzę z patelni? Poznaj prosty przepis na pizzę z salami z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 744
Białko: 27 g
Węglowodany: 82 g
Tłuszcze: 32 g

Składniki na 1 porcję pizzy z salami z patelni:

  • Mąka pszenna 10 łyżek (100 g)
  • Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 1 kawałek (50 g)
  • Wędlina salami 4 plastry (24 g)
  • Ketchup 1 czubata łyżka (25 g)
  • Czosnek świeży lub suszony 1 ząbek lub 1/2 łyżeczki (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona bazylia
  • Oregano

Przygotowanie pizzy z salami z patelni:

  1. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Dodaj połowę oliwy i ciepłą wodę w ilości około 1:2 (woda:składniki). Wodę najlepiej dodawaj stopniowo, aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć dłońmi. Wyrabiaj do otrzymania jednolitej, elastycznej masy. W razie gdyby ciasto było zbyt klejące- dodaj więcej mąki.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na delikatnie obsypany mąką blat. Uformuj dłońmi równomiernej grubości placek. Średnicę placka dostosuj do wymiaru patelni w której będziesz przygotowywać pizzę (w razie potrzeby podziel ciasto na części i usmaż oddzielnie).
  4. Przygotuj sos do pizzy: w miseczce umieść ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek (lub suszony czosnek). Dopraw do smaku pieprzem, suszoną bazylią i oregano.
  5. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. 
  6. Na patelni równomiernie rozprowadź resztę oliwy. Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu.
  7. Przełóż przygotowany placek na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia oraz delikatnego stwardnienia, czyli przez około 4-5 min. Pilnuj, aby nie przypalić placka. Następnie przewróć na drugą stronę.
  8. Od razu po przewróceniu placka posmaruj go sosem i posyp startym serem. Na górze rozłóż salami. 
  9. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu, aż spód się zarumieni a ser rozpuści (kolejne 4-5 min).
  10. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pizza z patelni kcal, pizza z salami kalorie, prosty przepis na pizze bez wyrastania, pizza bez wyrabiania, pizza przepis szybki, dietetyczna pizza z patelni, fit pizza z patelni kcal, prosta pizza bez drożdży, pizza przepis krok po kroku, pomysł na pizzę, przepis na pizzę z patelni

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 15 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis