Proste pierniczki
Proste pierniczki to szybkie w przygotowaniu świąteczne ciasteczka. Jak zrobić dietetyczne pierniczki? Poznaj prosty przepis na fit pierniczki!
Proste pierniczki to aromatyczne, świąteczne ciasteczka w nieco łatwiejszym wydaniu.
Moje świąteczne pierniczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszne!
Dodatkowo można je również przygotować na patelni (po około 1,5-2,5 min na stronę na bardzo małym ogniu) i w mikrofalówce (około 0,5-1,5 min)– czas jest zależny od grubości przygotowanego ciasta.
Jak zrobić proste pierniki? Poznaj prosty przepis na pierniczki świąteczne!
Czas przygotowania: 12 min + czas chłodzenia ciasta
Kalorie: 408
Białko: 9 g
Węglowodany: 54 g
Tłuszcze: 17 g
Składniki na proste pierniczki (około 20-25 sztuk):
- Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
- Żółtko jaja kurzego 1 sztuka (20 g)
- Miód 2 łyżki (20 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Masło 1 łyżka (10 g)
- Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona
- Sól
- Cynamon*
- Kardamon*
- Imbir*
- Pieprz*
- Goździki*
*możesz zastąpić przyprawą do piernika
Przygotowanie prostych pierniczków:
Krok 1: W małym rondelku umieść masło, miód, kakao, słodzik i szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru, pieprzu i goździków (lub użyj przyprawę do piernika). Postaw na małym ogniu i podgrzewaj przez kilka minut, aż do połączenia. Cały czas mieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Krok 2: W miseczce umieść mąkę i szczyptę sody oraz soli. Wymieszaj. Następnie dodaj czekoladową masę z rondelka i żółtko (białko przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni do przygotowania innego posiłku). Ciasto najpierw mieszaj i wyrabiaj łyżką, a później ręcznie aż będzie zwarte i jednolite. W razie potrzeby w trakcie wyrabiania dolej odrobinę wody, jeśli ciasto będzie zbyt suche lub dosyp odrobinę mąki, jeśli będzie zbyt klejące.
Krok 3: Ciasto zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 4: Rozwałkuj schłodzone ciasto na delikatnie obsypanym mąką blacie. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić około 3-6 mm. Jeśli ciasto będzie się kruszyło (może to być związane z użytą mąką) to podczas wałkowania sklejaj dłońmi ewentualne rozerwania. A jeśli ciasto będzie się nadmiernie kleiło to nieco mocniej oprósz je mąką. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty pierniczków. Postaraj się zużyć jak najwięcej ciasta– pozostałe po wycinaniu skrawki złącz i ponownie rozwałkuj oraz wykrój. Przełóż pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 8-10 min (w zależności od wielkości ciastek). Pilnuj, aby zbyt mocno ich nie przypiec.
Krok 5: Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Od razu po przestudzeniu pierniczki są chrupiące, a wraz z upływem czasu stają się bardziej miękkie. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić pierniczki przepis, prosty przepis na pierniczki, proste pierniczki przepis, proste pierniczki bez cukru, pierniczki przepis prosty, fit pierniczki bez cukru, szybkie pierniczki dietetyczne, świąteczne pierniczki przepis, jak zrobić pierniki na święta, jak zrobić pierniczki świąteczne, jak zrobić świąteczne ciasteczka, ciastka na święta bożonarodzeniowe, ciasteczka na święta bożego narodzenia, pierniczki świąteczne dietetyczne przepis, przepis na fit pierniczki
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Super 🙂