Przepis na pyszne, wysokobiałkowe naleśniki z komosą ryżową
Jedną z najlepszych rzeczy w gotowaniu jest to, że przestrzeń na kreatywność jest niemal nieograniczona. Każdy z posiłków może być przygotowany w przeróżnych wariacjach, a przepisy na ulubione dania mogą być modyfikowane na stokroć sposobów.
Naleśniki to danie, którego oczywiście nie trzeba przedstawiać. To jeden z łatwiejszych do przygotowania posiłków. Występuje w wersji i na słodko, i na słono. Znamy klasyczne naleśniki jak u babci oraz te puszyste, amerykańskie.
Można również zdecydować się na takie w wersji proteinowej, czyli z wykorzystaniem białka w proszku. Będzie to świetna alternatywa dla miłośników tego dania, którzy jednocześnie dbają o wygląd swojej sylwetki.
Ich przygotowanie może zająć nieco więcej czasu niż w przypadku klasycznych naleśników, ale dla ich wyjątkowego smaku i wartości zdecydowanie warto poświęcić te kilka chwil dłużej. Naleśniki sprawdzą się doskonale jako zdrowy deser, ale też jako pożywne śniadanie na dobry początek dnia.
Przepis na naleśniki białkowe:
Składniki:
- 250 ml mleka z niską zawartością tłuszczu
- 170 g mąki pszennej
- 50 g komosy ryżowej
- 30 g waniliowego białka w proszku
- 12 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
+ olej kokosowy lub olej w sprayu do natłuszczenia patelni
Składniki do dekoracji:
- 100 g jogurtu greckiego z 0% tłuszczu
- 30 g truskawek (możesz też wykorzystać liofilizowane truskawki lub inne suszone owoce)
- 10 g masła (np. masła orzechowego lub migdałowego)
- 10 g posiekanych migdałów lub innych orzechów
Sposób przygotowania:
Zacznij od wypłukania komosy ryżowej dokładnie i ugotowania jej. Kiedy komosa ryżowa będzie miękka i ugotowana tak jak wskazuje instrukcja na opakowaniu, pozostaw ją do ostudzenia.
W misce wymieszaj razem mąkę pszenną, ostudzoną komosę, waniliowe białko w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W osobnej misce ubij razem jajka i mleko, następnie wlej wszystko do drugiej miski z mieszanką z mąką i pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do powstania jednolitej masy.
Następnie nagrzej patelnię z olejem kokosowym lub popsikaną sprayem do gotowania i wlej mniej więcej jedną trzecią masy. Smaż przez około 2–3 minuty z każdej strony lub na złoto-brązowy kolor. Powtórz to samo z pozostałą masą, oczywiście aby przygotować więcej naleśników.
Gotowe naleśniki możesz podać z takimi dodatkami, jakie smakują Ci najbardziej. Dobrym wyborem na pewno będzie jogurt grecki, masło orzechowe, masło migdałowe czy masło pistacjowe – zależnie od Twojej preferencji, posiekane migdały czy inne orzechy (np. orzechy brazylijskie), świeże lub suszone owoce, np. truskawki liofilizowane.
Ciężko nie oprzeć się tej wersji naleśników, która oprócz tego, że pysznie smakuje, zachwyca swoimi wartościami odżywczymi i zdecydowanie jest warta spróbowania.
ARTYKUŁ PARTNERA