Puszyste placki bananowo-czekoladowe
Puszyste placki bananowo-czekoladowe są pożywne, wartościowe i naprawdę pyszne. Jak zrobić zdrowe placki czekoladowe? Poznaj prosty przepis na fit placuszki!
Puszyste placki bananowo-czekoladowe to zdrowe i pożywne danie na słodko. Przyrządzenie tych pysznych placków o intensywnym smaku banana oraz czekolady jest naprawdę szybkie i proste. To świetna propozycja na posiłek o każdej porze dnia.
Główny składnik placków, czyli banan to owoc, który zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Głównie słynie z dużej zawartości potasu, dlatego szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z nadciśnieniem.
Banany zawierają błonnik, wszystkie najważniejsze witaminy: A, z grupy B, C, E i K oraz składniki mineralne: fosfor, magnez, wspomniany już potas i wapń.
Dzięki sporej zawartości pektyn, banany mogą się również przyczyniać do obniżenia poziomu cholesterolu.
Jeśli lubisz czekoladowe placuszki z bananem– sprawdź również przepis na puszyste placki fasolowo-bananowe.
Jak zrobić placuszki bananowe? Poznaj prosty przepis na placki na słodko!
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 345
Białko: 13 g
Węglowodany: 56 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki na puszyste placki bananowo-czekoladowe (około 10-14 sztuk):
- Banan 1 mała sztuka (100 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 4 łyżki (40 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Mleko 2% 2 łyżki (20 g)
- Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
Przygotowanie puszystych placków bananowo-czekoladowych:
Krok 1: Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem. W miseczce umieść banana. Wbij jajko i dodaj mleko. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę, kakao, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania masy o gęstej oraz jednolitej konsystencji (bez grudek).
Krok 2: Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni (zachowaj odstęp między każdym). Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 min na każdą stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki. Na drugiej stronie smaż trochę krócej. Pilnuj, aby nie przypalić placków.
Krok 3: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: puszyste placuszki bananowe, puszyste placuszki bananowe kcal, puszyste placuszki bananowe przepis, placuszki bananowe przepis fit, czekoladowe placuszki z bananem, czekoladowe placuszki z kakao, placuszki czekoladowe fit, jak zrobić placuszki bananowe, jak zrobić placuszki bananowe z bananów, jak zrobić placuszki przepis, przepis na placki na słodko, placuszki na słodko proste, placuszki na słodko przepis, pomysły na placuszki śniadaniowe, pomysł na zdrowe placuszki, pomysł na placuszki na słodko, jak zrobić placki czekoladowe, placki czekoladowe z bananem, fit placuszki na śniadanie, przepisy z bananami na szybko, przepisy z użyciem kakao, placuszki z kakao i bananem, placki bananowo czekoladowe
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: