Menu

Chlebek ziołowy z serem to prosty domowy chleb czosnkowo-ziołowy. Jak zrobić chlebek czosnkowy z serem? Poznaj prosty przepis na na chleb ziołowy!

Chlebek ziołowy z serem to pyszny i wartościowy posiłek, którego przygotowanie to naprawdę świetna zabawa. Zawsze robimy go razem– to idealny posiłek do wspólnego spędzania czasu…
Ser żółty to bogate źródło białka oraz wielu witamin i makroelementów m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy K, magnezu, potasu, wapnia, fosforu czy jodu.
Czosnek ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz zapobiegające nadmiernej krzepliwości krwi. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, dzięki jego zdolności do powstrzymywania tworzenia cząsteczek kwasów tłuszczowych i nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w organizmie. Dodatkowo warzywo to wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi, dlatego świetnie się sprawdza w kuchni diabetyków oraz osób mających problem z wahaniami poziomu cukru.
Jak zrobić chlebek ziołowy? Poznaj prosty przepis na dietetyczny chleb z serem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 574
Białko: 17 g
Węglowodany: 83 g
Tłuszcze: 19 g

Składniki na 1 mały chlebek ziołowy z serem:

  • Mąka pszenna 10 łyżek lub 1 szklanka (100 g)
  • Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 1 kawałek lub 2 plastry (20 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło 83% 1 łyżka (10 g)
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia, szczypiorek) 1 łyżeczka (4 g)
  • Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże 1 łyżeczka (3g) / 1/10 kostki (10 g)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Olej 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie chlebka ziołowego z serem:

  1. Przygotuj letnią wodę (około 100 g).
  2. W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków. 
  3. W misce umieść mąkę, olej, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania).
  4. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika. Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj pozostałe składniki.
  5. Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój.
  6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.
  7. Świeże zioła umyj, osusz i drobno pokrój.
  8. W miseczce umieść miękkie masło, cebulę, czosnek i świeże zioła. Dopraw do smaku solą. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
  9. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  10. Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1-2 cm.
  11. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj przygotowanym masłem ziołowym i posyp startym serem.
  12. Następnie pokrój ciasto w pasy o szerokości około 5 cm. 
  13. Każdy pas ciasta złóż w harmonijkę i od razu przekładaj do małego naczynia żaroodpornego lub małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  
  14. Foremkę włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 25-30 min. Wyciągnij z piekarnika, gdy chlebek będzie zarumieniony.
  15. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: domowe pieczywo czosnkowe, jak zrobić chlebek ziołowy, jak zrobić chleb ziołowy, chlebek ziołowy, chlebek ziołowy rwany, chlebek ziołowy odrywany, chlebek ziołowy do odrywania, chlebek ziołowy przepis, chleb serowy przepis, chlebek czosnkowo ziołowy, rwany chlebek ziołowy, chlebek ziołowo czosnkowy, ziołowy chlebek przepis, jak zrobić chlebek z ziołami, chleb czosnkowo ziołowy, chleb czosnkowy przepis, chleb ziołowy przepis, chlebek ziolowy kcal

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 44 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Klaudia

Super przepis