Quesadilla z wołowiną po indonezyjsku
Quesadilla z wołowiną po indonezyjsku to bardzo smaczne i aromatyczne danie z tortilli. Z czym zrobić tortillę? Poznaj prosty przepis na danie z wołowiną!
Quesadilla z wołowiną po indonezyjsku to pyszne i proste w przygotowaniu danie inspirowane całkowicie kontrastującymi kuchniami– meksykańską i azjatycką.
Domowa quesadilla z wołowiną świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
Mięso wołowe jest źródłem wielu witamin m.in. A, E, D oraz z grupy B. Jest to również cenne źródło białka.
Jeśli lubisz proste tortille z mięsem– sprawdź również przepis na mięsny muszel.
Jak zrobić quesadilla z wołowiną? Poznaj prosty przepis na tortillę z wołowiną!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min + czas marynowania
Kalorie: 828
Białko: 42 g
Węglowodany: 70 g
Tłuszcze: 42 g
Składniki na 1 quesadillę z wołowiną po indonezyjsku:
- Rostbef wołowy 1 mały stek (100 g)
- Imbir 1 kawałek około 2 cm (5 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
- Sos rybny 1 łyżka (10 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Olej sezamowy 1 łyżka (6 g)
- Chilli
- Sos orzechowy (sprawdź przepis)
- Orzeszki ziemne 1 łyżka (10 g)
- Cebula dymka 1 średnia sztuka (20 g)
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane / Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie quesadilli z wołowiną po indonezyjsku:
- Oczyszczoną i osuszoną wołowinę włóż do zamrażalnika na około 20-30 min– mocno schłodzone mięso łatwiej się kroi. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę/zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W naczyniu umieść imbir, czosnek, słodzik, sos rybny, olej sezamowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso pokrój w cienkie, długie paski. Następnie wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Włóż naczynie do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc (możesz pominąć marynowanie, ale smak dania będzie mniej wyrazisty).
- Chwilę przed wyciągnięciem zamarynowanego mięsa z lodówki przygotuj sos orzechowy (sprawdź przepis).
- Mięso włóż na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 4-7 min. Co chwilę mieszaj i przewracaj kawałeczki na drugą stronę.
- Gdy mięso będzie gotowe– rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu.
- Placek tortilli włóż na rozgrzaną patelnię. Równomiernie rozłóż na nim mięso i sos. Przykryj drugim plackiem i dociśnij.
- Smaż do zarumienienia placka, czyli przez około 2-3 min na stronę. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić placka.
- Wyłóż na deskę i przekrój na pół.
- Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: quesadilla z wołowiną, quesadilla z wołowiną przepis, tortilla z wołowiną kcal, danie z tortilli na ciepło, danie z tortilli na obiad, tortilla z mięsem, co zrobic z wołowiny na obiad, ciekawe dania z wołowiny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: