Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Rogaliki z powidłami śliwkowymi to smaczna przekąska na słodko. Jak przygotować rogaliki z powidłami? Poznaj prosty przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami!
Rogaliki z powidłami śliwkowymi są tak pyszne, że można je przygotowywać przez cały rok, chociaż niewątpliwie najbardziej kojarzą mi się z okresem świątecznym.
Drożdżowe, maślane ciasto nadziane pysznymi powidłami to znany chyba wszystkim klasyk polskiej kuchni.
Rogaliki z powidłami to smaczna przekąska na słodko. Idealne do filiżanki kawy, kubka herbaty czy szklanki ciepłego mleka.
Jak zrobić rogaliki z powidłami śliwkowymi? Poznaj prosty przepis na rogaliki z powidłami śliwkowymi!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 1 godz 30 min
Kalorie: 2593 (1 sztuka- 108 kcal)
Białko: 71 g (1 sztuka- 3 g)
Węglowodany: 452 g (1 sztuka- 19 g)
Tłuszcze: 56 g (1 sztuka- 2 g)
Składniki na rogaliki z powidłami śliwkowymi (około 24 sztuki):
- Mąka pszenna 5 szklanek (500 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Drożdże świeże 1/2 opakowania (50 g)
- Masło 82% 1/4 opakowania (50 g)
- Mleko 2% 1 szklanka (200 g)
- Cukier 3 łyżki (30 g)
- Powidła śliwkowe 15 łyżeczek (150 g)
Przygotowanie rogalików z powidłami śliwkowymi:
- Mleko podgrzej do letniej temperatury.
- W miseczce umieść letnie mleko i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
- Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
- W osobnej misce umieść mąkę i masło. Wbij jajko. Posiekaj nożem i wymieszaj.
- Następnie dodaj zaczyn i zagnieć zwarte i jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 min lub dłużej).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić około 3-5 mm.
- Ciasto pokrój na kwardaty o boku 10 cm (dla ułatwienia możesz podany kształt wyciąć z kartki).
- Na każdy kwadrat wyłóż niecałą łyżeczkę powideł. Brzegi delikatnie posmaruj wodą, aby lepiej się sklejały. Złap wszystkie rogi i mocno zgnieć na górze, w taki sposób, aby powidła były szczelnie zamknięte wewnątrz ciasta.
- Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 20-25 min.
- Zjedz na ciepło lub zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: rogaliki z powidłami kcal, rogaliki z powidłami przepis, rogaliki drożdżowe z powidłami przepisy, łatwy przepis na rogaliki z powidłami, rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi, rogaliki z powidłami śliwkowymi przepis, przekąska na słodko zdrowa, przekąski świąteczne boże narodzenie, przekąski świąteczne przepis, jak zrobić rogaliki z powidłami śliwkowymi, jak zrobić rogaliki z powidłami, przepisy świąteczne wegetariańskie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: