rolada z pieczarkami i szpinakiem przepis

Rolada z pieczarkami i szpinakiem

Domi Zaremba

Rolada z pieczarkami i szpinakiem to prosty posiłek wegetariański. Jak zrobić roladę z pieczarkami i szpinakiem? Poznaj łatwy przepis na roladę z pieczarkami!

Rolada z pieczarkami i szpinakiem to pyszny posiłek dietetyczny, który jest niezwykle uniwersalny i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Roladę z pieczarkami można zjeść samą lub z różnymi dodatkami np. skropioną oliwą czy z sosami o różnych smakach (świetnie komponuje się ze słodkimi i pikantnymi). Można ją również zjeść na zimno lub po podgrzaniu.
Jak przygotować roladę z pieczarkami i szpinakiem? Poznaj prosty przepis na roladę z pieczarkami i szpinakiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 498 (1 porcja- 50 kcal)
Białko: 20 g (1 porcja- 2 g)
Węglowodany: 89 g (1 porcja- 9 g)
Tłuszcze: 8 g (1 porcja- <1 g)

Składniki na 1 roladę z pieczarkami i szpinakiem- 10 porcji:

  • Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
  • Szpinak świeży 2 garści (100 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
  • Mleko 2% 1/4 szklanki (50 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Drożdże świeże lub suszone 1/10 opakowania (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie rolady z pieczarkami i szpinakiem:

  1. Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C).
  2. W miseczce umieść drożdże (świeże lub suszone), cukier, 2 łyżki mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj i utrzyj, aż do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
  3. W misce umieść resztę mąki, zaczyn i odrobinę wody (w zależności od potrzeby około 1-2 łyżki). Wymieszaj i zagnieć na zwarte oraz jednolite ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 60 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
  5. Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie na okrąg. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na 15 min w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  6. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  7. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.
  8. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę i pieczarki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  9. Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż przez chwilę i pod koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem (użyj sporo przypraw). Wymieszaj.
  10. Przygotowane nadzienie równomiernie rozłóż na cieście. Ciasto zawiń w roladę. 
  11. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie zarumienione.
  12. Pokrój w plastry dopiero po lekkim wystudzeniu.
  13. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: drożdżowa rolada z pieczarkami, drożdżowa rolada z pieczarkami i szpinakiem, rolada drożdżowa ze szpinakiem, rolada ze szpinakiem przepis, roladki ze szpinakiem przepis, rolada z pieczarkami przepis, rolada drożdżowa przepis, jak przygotować roladę z pieczarkami, jak przygotować roladę ze szpinakiem, przepis na roladę z pieczarkami i szpinakiem, przepis na roladę z pieczarkami, przepis na roladę ze szpinakiem, wegetariańska rolada szpinakowa, jak zrobić roladę z pieczarkami i szpinakiem, wegetariańskie przepisy na święta, wegetariańskie przepisy wielkanocne, przepisy wielkanocne fit, dietetyczne przepisy wielkanocne, przepisy z pieczarkami wege, przepisy ze szpinakiem, przepisy na święta wielkanocne

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis