Rolada z pieczarkami i szpinakiem
Rolada z pieczarkami i szpinakiem to prosty posiłek wegetariański. Jak zrobić roladę z pieczarkami i szpinakiem? Poznaj łatwy przepis na roladę z pieczarkami!
Rolada z pieczarkami i szpinakiem to pyszny posiłek dietetyczny, który jest niezwykle uniwersalny i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Roladę z pieczarkami można zjeść samą lub z różnymi dodatkami np. skropioną oliwą czy z sosami o różnych smakach (świetnie komponuje się ze słodkimi i pikantnymi). Można ją również zjeść na zimno lub po podgrzaniu.
Jak przygotować roladę z pieczarkami i szpinakiem? Poznaj prosty przepis na roladę z pieczarkami i szpinakiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 498 (1 porcja- 50 kcal)
Białko: 20 g (1 porcja- 2 g)
Węglowodany: 89 g (1 porcja- 9 g)
Tłuszcze: 8 g (1 porcja- <1 g)
Składniki na 1 roladę z pieczarkami i szpinakiem- 10 porcji:
- Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
- Szpinak świeży 2 garści (100 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
- Mleko 2% 1/4 szklanki (50 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Drożdże świeże lub suszone 1/10 opakowania (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie rolady z pieczarkami i szpinakiem:
- Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C).
- W miseczce umieść drożdże (świeże lub suszone), cukier, 2 łyżki mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj i utrzyj, aż do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
- W misce umieść resztę mąki, zaczyn i odrobinę wody (w zależności od potrzeby około 1-2 łyżki). Wymieszaj i zagnieć na zwarte oraz jednolite ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 60 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
- Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie na okrąg. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na 15 min w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę i pieczarki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż przez chwilę i pod koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem (użyj sporo przypraw). Wymieszaj.
- Przygotowane nadzienie równomiernie rozłóż na cieście. Ciasto zawiń w roladę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie zarumienione.
- Pokrój w plastry dopiero po lekkim wystudzeniu.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: drożdżowa rolada z pieczarkami, drożdżowa rolada z pieczarkami i szpinakiem, rolada drożdżowa ze szpinakiem, rolada ze szpinakiem przepis, roladki ze szpinakiem przepis, rolada z pieczarkami przepis, rolada drożdżowa przepis, jak przygotować roladę z pieczarkami, jak przygotować roladę ze szpinakiem, przepis na roladę z pieczarkami i szpinakiem, przepis na roladę z pieczarkami, przepis na roladę ze szpinakiem, wegetariańska rolada szpinakowa, jak zrobić roladę z pieczarkami i szpinakiem, wegetariańskie przepisy na święta, wegetariańskie przepisy wielkanocne, przepisy wielkanocne fit, dietetyczne przepisy wielkanocne, przepisy z pieczarkami wege, przepisy ze szpinakiem, przepisy na święta wielkanocne
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: