Rybny kotlet z tuńczyka przepis

Rybny kotlet z tuńczyka

Domi Zaremba

Rybny kotlet z tuńczyka to prosty pomysł na obiad lub kolację. Jak zrobić kotlety rybne z tuńczyka? Poznaj prosty przepis na kotlety rybne z tuńczyka z puszki!

Rybny kotlet z tuńczyka to pomysł na prosty obiad rybny. Jest pożywny, szybki w przygotowaniu i naprawdę pyszny.
Tuńczyk to niskokaloryczna ryba o sporej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej.
Jajko to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy. Ponadto jajko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Kotlet rybny, podobnie jak tradycyjny kotlet mięsny, można zjeść sam lub z różnymi dodatkami np. z ziemniakami, ryżem, puree, sałatkami itp.
Jak zrobić kotlety rybne? Poznaj prosty przepis na kotlety z tuńczyka!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 291
Białko: 39 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na 1 porcję rybnego kotleta z tuńczyka:

  • Tuńczyk w wodzie z puszki 1 opakowanie (130 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Bułka tarta 1 łyżka (10 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli

Przygotowanie rybnego kotleta z tuńczyka:

  1. W miseczce umieść odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, bułkę tartą oraz szczyptę chilli, soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Następnie uformuj kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm. Dla ułatwienia możesz kotleta uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej- w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię. 
  2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotleta. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. 
  3. Gotowego kotleta zdejmij z patelni.
  4. Zjedz od razu po przygotowaniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kotlet rybny przepis, kotlet rybny kcal, prosty przepis na obiad bez mięsa, prosty przepis na obiad wegetariański, prosty pomysł na obiad z ryby, jak zrobić kotlety rybne, prosty przepis na kotlety rybne, kotlety wegetariańskie przepis, przepis na wegetariańskie kotlety, tuńczyk dietetyczne przepisy, tuńczyk z puszki przepisy dietetyczne

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 14 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis