Nie masz czasu? Ten rybny kotlet robi się w 10 minut i pomaga schudnąć!

Rybny kotlet z tuńczyka to prosty pomysł na obiad lub kolację. Jak zrobić kotlety rybne z tuńczyka? Poznaj prosty przepis na kotlety rybne z tuńczyka z puszki!
Rybny kotlet z tuńczyka to szybki, lekki i sycący posiłek, który możesz przygotować dosłownie w kilka minut. Jest idealny, gdy nie masz czasu ani ochoty na długie gotowanie. Sprawdza się zarówno na obiad, jak i kolację, a przy tym doskonale wpisuje się w dietę redukcyjną. Pomaga utrzymać uczucie sytości, dostarcza białko i nie obciąża organizmu.
Tuńczyk w wersji z puszki to wygodne i wartościowe źródło chudego białka, witamin z grupy B, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii świetnie pasuje do dań wspierających odchudzanie i zdrowe odżywianie. Dodatek jajka nie tylko poprawia strukturę kotleta, ale też wzbogaca go zestawem pełnowartościowego białka i witamin, zwłaszcza A, D, E, K oraz B12.
Taki kotlet można podać z dowolnymi dodatkami, np. ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką lub zjeść samego w wersji ekspresowej. Świetnie odnajdzie się także w bułce w formie rybnego burgera, ponieważ to pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych fast foodów. Rybny kotlet to świetny sposób na szybki domowy posiłek, który naprawdę robi różnicę w smaku, w zdrowiu i na wadze.
Jak zrobić kotlety rybne? Poznaj prosty przepis na kotlety z tuńczyka!
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 291
Białko: 39 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na rybny kotlet z tuńczyka:
- Tuńczyk w wodzie z puszki – 1 opakowanie (130 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Bułka tarta – 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
Przygotowanie rybnego kotleta z tuńczyka:

Krok 1: W miseczce umieść odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, bułkę tartą oraz szczyptę chilli, soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Następnie uformuj kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm. Dla ułatwienia możesz kotleta uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, ponieważ w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię.

Krok 2: Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotleta. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić.

Krok 3: Gotowego kotleta zdejmij z patelni. Zjedz od razu po przygotowaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kotlet rybny przepis, kotlet rybny kcal, prosty przepis na obiad bez mięsa, prosty przepis na obiad wegetariański, prosty pomysł na obiad z ryby, jak zrobić kotlety rybne, prosty przepis na kotlety rybne, kotlety wegetariańskie przepis, przepis na wegetariańskie kotlety, tuńczyk dietetyczne przepisy, tuńczyk z puszki przepisy dietetyczne
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: