Najprostszy sposób, by zwykły ryż zamienić w coś wyjątkowego

Domi Zaremba
ryz curry przepis

Ryż curry to prosty i szybki w przygotowaniu oraz dietetyczny dodatek do posiłku. Jak przygotować ryż curry? Poznaj prosty przepis na ryż w przyprawie curry!

Zwykły ryż? Nie w tym wydaniu. Dzięki jednej przyprawie zmienia się w aromatyczny dodatek, który odmieni każde danie.
Ryż curry to jeden z tych dodatków, który z pozoru może się wydawać nieszczególny, ale już po pierwszym kęsie zaskakuje intensywnym smakiem i aromatem. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę wyjątkowy!

W tym przepisie podstawą jest ryż basmati, który jest lekki, sypki i o charakterystycznym orzechowym aromacie. To właśnie jego delikatne, długie ziarna najlepiej chłoną przyprawy i idealnie komponują się z dodatkiem curry. Wystarczy szczypta tej mieszanki, by ryż nabrał piękny kolor oraz smak, który doskonale pasuje do dań warzywnych i mięsnych. Jeśli lubisz to możesz dodać odrobinę kurkumy, ale z nią warto uważać, bo zbyt duża ilość łatwo zdominuje cały posiłek.

Ten prosty trik, czyli doprawienie ryżu już na etapie gotowania powoduje, że nawet najzwyklejszy obiad nabiera wyjątkowości. Ryż curry pasuje nie tylko do klasycznych sosów, ale także do grillowanych warzyw, sałatek, zup, dań z grilla i pieczonych mięs.

A przy okazji, ryż basmati to nie tylko smak. To również źródło błonnika i cennych minerałów takich jak selen, mangan, cynk, fosfor i żelazo. Wyróżnia się też sporą zawartością witamin z grupy B, więc jest wartościowym elementem codziennej diety.

Czasami wystarczy tak niewiele, by z prostego dodatku stworzyć coś, co zagra pierwsze skrzypce na talerzu.
Jak przygotować ryż curry? Poznaj prosty przepis na ryż curry!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 387
Białko: 8 g
Węglowodany: 78 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na ryż curry:

  • Ryż basmati – 1 woreczek lub 10 łyżek (100 g)
  • Olej kokosowy – 1 łyżeczka (4 g)
  • Curry
  • Sól

Przygotowanie ryżu curry:

ryz curry
Wypłucz ryż

Krok 1: Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

ryz curry 2
Ugotuj ryż z dodatkiem curry i oleju kokosowego

Krok 2: Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż. Dopraw solą i 2 łyżeczkami curry. Dodaj olej kokosowy i przemieszaj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). 

ryż curry przepis
Wyłóż na talerz

Krok 3: Wyłóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak ugotować ryż w curry, curry ryż, jak zrobić ryż curry, jak przygotować ryż do obiadu, ryż curry przepis, ryż w curry przepis, ryż curry jak zrobić, jak zrobić ryż z curry, jak ugotowac ryz z przyprawa curry, ryż w przyprawie curry, ryż z curry przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 35 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis