ryz smazony z jajkiem przepis

Ryż smażony z jajkiem

Domi Zaremba

Ryż smażony z jajkiem to prosty i zdrowy element dietetycznego posiłku. Jak przygotować ryż podsmażony z jajkiem ? Poznaj przepis na dietetyczny ryż z jajkiem!

Ryż smażony z jajkiem to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, mięsem, sosami i sałatkami w różnych smakach czy nawet zupami.
Ryż basmati to świetne źródło wartościowych węglowodanów, błonnika oraz białka. Zawiera sporo składników mineralnych między innymi: cynk, selen, fosfor, żelazo, mangan i miedź. Dodatkowo wyróżnia się sporą zawartością witamin z grupy B.
Jajko to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Ponadto jajko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Ten posiłek jest również świetnym sposobem na zużycie niewykorzystanego ugotowanego ryżu.
Jak przygotować smażony ryż z jajkiem? Poznaj prosty przepis na ryż podsmażony z jajkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 326
Białko: 10 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 porcję ryżu smażonego z jajkiem:

  • Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ryżu smażonego z jajkiem:

  1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). 
  2. Następnie na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć ryż i wbij jajko. Smaż przez około 3-5 min na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. 
  3. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ryż smażony przepis, smażony ryż przepis, ryż do obiadu inaczej, smażony ryż przepisy, pomysły na ryż do obiadu, co zrobić z ugotowanego ryżu, ugotowany ryż do czego wykorzystać, ryz przepisy fit, ryz z jajkiem przepis, ryż smażony z jajkiem, ryż zasmażony z jajkiem, jak przygotować smażony ryż z jajkiem, ryż podsmażony z jajkiem, przepis na ryż z jajkiem, przepisy kulinarne z jajkiem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis