Dwa światy na talerzu, które razem wspierają krew, jelita i skórę
Sałatka z buraka i gruszki to prosta sałatka dietetyczna. Jak zrobić sałatkę z buraków? Poznaj prosty przepis na sałatkę z gruszką!
To połączenie może zadziwić, ponieważ z jednej strony jest intensywny i ziemisty burak, a z drugiej delikatna i soczysta gruszka. Dwa zupełnie różne smaki i konsystencje, a mimo to tworzą wyjątkowo zgraną parę. Ta sałatka to coś więcej niż szybki i zdrowy posiłek. To lekka kompozycja, która syci i dostarcza cenne składniki wspierające pracę całego organizmu, od krążenia po trawienie i kondycję skóry.
Burak to warzywo, które ma znacznie większy wpływ na zdrowie, niż sugeruje jego skromny wygląd. Dostarcza witaminę E, K i witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez i mangan, czyli składniki niezbędne dla prawidłowego ciśnienia krwi, pracy mięśni i regeneracji tkanek. Jego ciemnoczerwony kolor to źródło antyoksydantów, które wspierają oczyszczanie organizmu i poprawiają krążenie. Regularne spożywanie buraka może pomóc w dotlenieniu komórek i utrzymaniu zdrowej cery.
To także naturalne wsparcie dla układu krwiotwórczego, ponieważ burak dostarcza żelazo, kwas foliowy i witaminę B6, które razem wspomagają produkcję czerwonych krwinek i mogą korzystnie wpływać na poziom hemoglobiny.
Gruszka dodaje tej sałatce lekkość i przyjemną słodycz. Zawiera też witaminę A, C i witaminy grupy B, a także potas, żelazo, fosfor i bor. To właśnie ten ostatni pierwiastek ma wpływ na lepsze wchłanianie wapnia i może wspierać mineralizację kości. Błonnik zawarty w gruszce korzystnie wpływa na pracę jelit i daje uczucie sytości, a kwasy organiczne pomagają regulować pH w przewodzie pokarmowym.
Całość uzupełnia świeża sałata oraz sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przyprawy, które dodają smaku oraz właściwości przeciwzapalnych. To danie jest lekkie, ale zaskakująco odżywcze. Można je potraktować jak przystawkę, samodzielny posiłek albo dodatek do dania głównego. Niezależnie od okazji, ten talerz łączy nie tylko dwa składniki, ale też dwa światy w formie smaku i działania.
Jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych? Poznaj prosty przepis na sałatkę z burakiem i gruszką!
Czas przygotowania: 1 godz 5 min
Kalorie: 158
Białko: 3 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 5 g
Składniki na sałatkę z buraka i gruszki:
- Burak gotowany lub pieczony – 1 mała sztuka (100 g)
- Gruszka – 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Sałata – 1 garść (50 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- Curry
- Kurkuma
- Cynamon
Przygotowanie sałatki z buraka i gruszki:

Krok 1: Buraka pokrój na mniejsze kawałki. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój na kawałki. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze części.

Krok 2: Przygotuj sos: w miseczce umieść oliwę, syrop z agawy i sok z cytryny. Dopraw do smaku curry, kurkumą i cynamonem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3: Na talerzu rozłóż sałatę, buraka i gruszkę. Tuż przed zjedzeniem polej sosem.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: wegańska sałatka z burakiem, jak zrobić sałatkę z buraków pieczonych, prosty przepis na sałatkę z gruszką, przepis na sałatki z burakiem, wegańskie przepisy z buraka, dietetyczne przepisy z burakiem, pieczony burak do czego, gruszka do czego pasuje
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: